Најновије

ВУЧИЋ: Неће се косовска војска шетати севером Косова!

Косовска војска се неће шетати севером Косова, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Упитан о изјави Рамуша Харадинаја да ће косовске безбедносне снаге убудуће моћи да се крећу и севером Косова, без икаквих ограничења, Вучић је рекао да није видео ту изјаву, али да је видео да су многи изјавили да свако може да се креће куда хоће, али да то неће тако моћи.

Поновио је, на заједничкој прес конференцији с Дејвидом Макалистером, да наоружане безбедносне снаге Косова на север покрајине могу да уђу уз два услова - уз сагласност НАТО и локалне, односно српске заједнице. 

"Да сте добили подршку НАТО уопште не сумњам. Могу да причају шта хоће. Што се тиче другог услова, он сигурно није испуњен, јер нико није дао дозволу за упад", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да 2.000 дана Приштина није формирала ЗСО, да изгледа све може када је Србија у питању, само се не зна докле, и додао до сада је могло, па рачунају да може и убудуће. 

Како каже, Харадинај прича о косовској војсци и северу Косова, а нема очигледно никакво право на то: 

"Неће се косовска војска шетати севером Косова." 

На питање како коментарише ћутање ЕУ поводом упада дугим цевима недавно на северу, на језеру Газиводе, Вучић је у ироничном тону поменуо како су многи из међународне заједнице на тај потез Приштине рекли: Па, нормално је да се косовски председник креће где хоће. 

"Нормално је онда ваљда и да се срспки председник креће где хоће, али мени није било омогућено...палили су свашта и то они који су дали пристанак за мој долазак, а који је био пријављен у складу са свим бриселским договорима", приметио је Вучић. 

То је, ваљда било, додао је, са идејом: "Е, сад баш не можеш да дођеш, ко си ти да гледаш тамо неке сународнике у неком селу Бања..". 

"А, они кажу могу да се крећу куда год желе. Па, могу, али не с дугим цевима, и нисте имали сагласност Срба за упад на север, јер ниједног Србина нисте питали нити обавестили...", примерио је. 

Додао је да је из Бриселског споразумом јасно да косовском полицијом за север управља Србин, и он управља целим реоном, и то је по члану девет Бриселског споразума. 

"Командант регионалне полиције је Србин, он управља свим структурама полиције, а ниједан Србин није имао појма о чему се ради кад су Албанци до зуба наоружани упали на север", навео је Вучић. 

Подсетивши да већ готово 2.000 дана Приштина није формирала ЗСО, Вучић је прокоментарисао: 

"Али, шта је њих брига, све може кад је против Срба, само не знам докле, до сада је могло, па ваљда рачунају да може и убудуће".

Прочитајте ОВДЕ

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Тачи теже стању "вечитог дијалога".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА