Најновије

ЕУ ТРАЖИ ОД МЕРКЕЛОВЕ: Прихвати решење које Србија предложи

Известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер затражио је од немачке канцеларке Ангеле Меркел да прихвати решење за косовски проблем које Србија буде предложила, пише данашњи „Блиц“.

Дејвид Мекалистер (Фото: Јутјуб)

Како преноси лист, позивајући се на извор из дипломатских кругова у Берлину, Мекалистер се недавно сусрео са немачком канцеларком и изнео свој став о овом осетљивом питању.

„Он је рекао да би требало подржати договор двеју страна, односно онај предлог који Србија буде спремна да прихвати. Канцеларка је то без размишљања одбила“, наводи тај неименовани извор.

Иако би се очекивало да Ангела Меркел, као неко ко са Србијом и председником Александром Вучићем има добре односе, прва подржи причу о разграничењу или о договору двеју страна, то се није догодило, наводи лист.

„Канцеларка нема никакав проблеме са вашом земљом и државним врхом, већ је свесна да би је промена или ублажавање става довели у незавидну позицију у Немачкој“, наводи извор.

Пропаст референдума у Македонији уздрмао је Меркелову, наводи се, а она страхује и због дешавања у Републици Српској и избора за све нивое власти у БиХ који су одржани у недељу.

„Има много проблема на унутрашњем плану у Немачкој, а дешавања у вашем региону само могу да одмогну канцеларки. Уколико би она прихватила предлог с којим изађе Србија, то би у перспективи и скорој будућности значило још једну земљу-чланицу Уније, а то онда опет наилази на револт Немаца који су доминантно против проширења, јер сматрају да треба више да се питају и да им, као најмоћнијима, проширење не иде у корист“, објашњава саговорник „Блица“.

Интервију са Дејаном Берићем можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мекалистер: За решење питања Косова сагласност и ЕУ и Савета безбедности

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА