Најновије

Поема о Владимиру Путину: Миротворац или диктатор?

Академик Иван Јевтић своју нову композицију створио је у част руског лидера Владимира Владимировича Путина, који му је био инспирација. Јевтић одговара на питање: зашто је Путин у својој земљи миротворац, а на Западу диктатор?

Владимир Владимирович Путин (Фото: Јутјуб)

- Музичке идеје увек долазе провиђењем. То је директни контакт с космосом или са Богом. Идеја за симфонијску поему “За живот и мир” родила се на мору поред Шпаније. Указивала ми се баш Путинова слика и битка за мирно стање у светској геополитичкој ситуацији…

Овако, у разговору за “Новости”, о свом новом делу говори композитор и академик Иван Јевтић, који живи на релацији Француска - Србија. У опусу који броји око стотину композиција, налазе се и дела посвећена Косову и Метохији (“Задужбине Косова” из 1989) или српском прогону из Хрватске (“Изгон” из 2000). Најновије дело траје шеснаест минута. Премијерно га је прошле среде у “Коларцу” извео Симфонијски оркестар РТС, а посвећено је “Русији, вечној и В. В. Путину”.

- Председник Русије је успео на направи мир у својој земљи. Па ипак, западни свет у Путину види диктатора. Међутим, то није тачно. Путин је стварањем мира у својој земљи обезбедио и светски мир. Стабилан мир може постојати само у условима када постоје бар две суперсиле. Тренутно их има и више, јер ту је и Кина, а то је добар баланс са Западом. За то се требало изборити – каже Јевтић.

Композитор објашњава да је форма дела сама указивала на руског председника:

- Музика се односи на један децидирани и чврст корак некога у свету који зна шта ради и шта хоће. Сам почетак најављује тај оштар корак, доследност идеји да се нешто оствари. Идеје стреме ка висинама, док се у дубини чују ратнички добоши. Плохе мира осликавају соло фагот и соло обоа. Српски мотиви могу се приметити у линијама дубоких лимених дувача. Мешају се наш метар и руска мелодика.

Промишљеном употребом удараљки стварају се слике грмљавине, треска, пуцања топова, али их прекида бич, односно фруста. Преплитање препознатљивих руских мотива, чији “незавршени одломци чине слику победе”, откривају само једну композиторову жељу:

- Мислим да сам сасвим успео да остварим оно што сам музички желео, и сада бих само волео да се то дело свира и у Русији – закључује Јевтић.

 

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА