Најновије

Додик ће у Председништву бити задужен само за Вучића

Успостављање нове власти у БиХ, након општих избора у Босни и Херцеговини, чији се резултати још сабирају, биће тежак и мукотрпан посао, слажу се саговорници.

Додик (Фото: Јутјуб)

Они не искључују могућност да ће та држава бити уведена у уставну и политичку кризу, да ће формирање власти на нивоу државе и Федерације потрајати месецима, али и да неће бити могуће применити резултате избора у делу који се тиче попуњавања домова народа у Федерацији Босне о Херцеговине, па тиме и у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

Саговорници објашњавају да су избори изменили досадашње односе снага у парламентима на свим нивоима, али је извесно да кључеви нове власти остају у рукама Странке демократске акције – Бакира Изетбеговића, ХДЗ БиХ Драгана Човића и Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика.

Наводећи са којим све проблемима ће се у постизборном периоду сусрести БиХ, Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже да Жељка Комшића, упркос његовој победи за члана хрватског Председништва БИХ, Хрвати неће прихватити као свог представника, јер сматрају да је он изабран гласовима Бошњака. То ће наравно, каже Анђелковић, изазвати потешкоће у формирању власти на нивоу Федерације и читавог низа кантона.

„Комшић је изабран за члана Председништва БИХ, али је ХДЗ Човића победио у свим кантонима где су Хрвати и од Човића ће зависити формирање власти. Са друге стране и Бошњаци не могу сами да формирају власт на нивоу свог дела Федерације. Са становишта српских интереса након избора у БиХ све се мења. Српска ће имати стабилну власт и представника те власти у Сарајеву, што значи да ће Српска постати најфункционалнији део БИХ, који ће на неки начин моћи да диктира темпо политичких догађања. То је за нас јако добра позиција“, наводи Анђелковић.

И др Светлана Ценић, економисткиња и аналитичарка из БиХ, сматра да ће ХДЗ чији је кандидат изгубио на изборима за члана Председништва, а странка освојила један број мандата блокирати све, јер без њих не може да се формира ни федерална влада, али ни Веће министара и Представнички дом. Мораће у коалицију са Бошњацима који су управо казнили Човића због превелике љубави са Додиком. Казнили су и Фахрудина Радончића, такође због добрих односа са Човићем и Додиком, каже Ценићева и додаје да ће до коалиција ићи тешко, јер је тешко оправдати било који савез са Додиком и његовом реториком.

„Већ у првом обраћању Додик је проглашавајући победу извређао све што је стигао, међународне представнике, амбасадоре и домаће политичаре, осим председника Вучића, јер кад се каже председник Вучић, онда нација у РС треба да устане и аплаудира“, каже Ценићева. Она додаје да зато Додикова победа није само његова, већ је то и Вучићева и Путинова победа, победа полиције, буџета и ЦИК-а.

Према њеним речима, највећи проблем у БиХ свакако је баш Централна изборна комисија у „којој седе увек исте фаце које су срасле са фотељама“. „У таквој држави са таквом изборном комисијом нама су резултати увек исти. То вам је као дан мрмота. Као да сањамо један те исти дан у Босни и Херцеговини. Само се надам да ће поново бити бројани гласачки листићи на свим местима, чисто да установимо одакле те чудне појаве да људи гласају за једног члана Председништва, а потпуно за другу странку. Или да се установи како се догодило да одједном нахрупи гомила гласова који су ето у Додикову корист. Нажалост мене ништа не изненађује, јер ми живимо са оваквом Централном изборном комисијом, са изборним преварама, са преварама у овој држави“, истиче саговорница . Каже и да је занима како ће Додик, који је на црној листи САД, као члан Председништва ићи у УН, САД, Брисел. Да ли ће тамо ићи крње Председништво, или ће можда за Додика бити резервисан искључиво одлазак код Вучића и Путина, кога ће чекати испред врата.

Коментаришући победу Додика над опозицијом, саговорница каже да он побеђује само зато што је опозиција катастрофално лоша, расцепкана и сујетна. То су ликови који се врте дуго и све њих је Додик давно прочитао и зна када и кога за колико може да купи.

„Време је да се добар део опозиције која нема кредибилитета склони и да се појаве нове снаге, а да ови препарирани политичари оду. Јер код нас се и даље бира између куге и колере. Сањам да овај народ сваке две године научи да бира неког другог“, закључује Ценићева.

Додик ће тражити да БиХ призна да се Крим легитимно вратио у састав Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Додик прославио победу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА