Најновије

ПАНИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БРИТАНСКЕ СЛУЖБЕ: Путин се повезао са генералом Хафтаром, Руси већ имају две базе у Либији

Британска обавјештајна служба наводно је упозорила премијерку Терезу Меј да Русија шаље војнике и оружје у Либију како би се земља северне Африке претворила у “нову Сирију”.

Генерал Хафтар на састанку са Русима (Фото: Јутјуб)

Према истим изворима, Москва би могла преузети контролу над обалом северне Африке, и тако покренути нови талас имиграната који прелазе Медитеран. Ове оптужбе ће вероватно додатно погоршати односе између Русије и Велике Британије, јер напетости већ одавно долазе између ове две земље, преноси Пресс ТВ.

Према извештају британског листа “The Sun” у понедељак, “десетине” официрa из руске војне обавештајне службе и припадника специјалних снага, већ су распоређени у Либију по налогу руског председника Владимира Путина.

Британски новинари тврде да је преузимање контроле највећег илегалног пута за улазак у Еуропу највећи циљ Москве.

Они пишу да руска војска већ делује у две базе у лукама Тобрук и Бенгхази у Либији под окриљем руске приватне војне агенције Вагнер. У тим извештајима се тврди да ће Русија у Либији разместити батерије својих противбродских ракета Калибар и системе С-300.

“Оно што Путин ради у Либији последица је његовог успешног сценарија у Сирији” – тврди један владин извор, на који се лист позива.

Саговнорник британског листа даље наводи да операција Русије у Либији представља ударац на западну демократију и да је скандалозно одсуство реакције западних држава.

Овакав извештај је изазвало узбуну међу члановима парламента у Великој Британији, па су поједини заступници позвали на владину акцију.

“Изузетно је забрињавајућа чињеница да Русија жели отворити нови фронт против Запада у Либији, али то не би требало бити изненађење” – изјавио је председник поверенштва за спољен послове Том Тугендхат.

“Потребан је координирани одговор владе јер је дестабилизација субсахарске Африке блиско повезана с националном безбедности Велике Британије” – додао је.

Лист даље наводи да је операција москве договорена са либијским генералом Халифом Хафтаром. Међутим, Кремљ демантује тврдње да има снаге на терену у тој земљи.

Хафтар, који води Либијску националну армију и контролише највећи део Либије. Он је један од бивших официра либијског вође Муамера Гадафија, али је касније заменио стране и отказао му послушност. Либија је суочена са хаосом јер је устанак и војна интервенција НАТО-а резултирала падом Гадафија 2011. године.

Земља богата нафтом бори се већ 7 година са хаосом и појавом робовласништва које је дошло у земљу након доласка НАТО-ове “демократије” и смене режима.

Да ли је пропаст БиХ близу сазнајте ОВДЕ.

Извор: The Sun/Novi-svjetski-poredak. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА