Најновије

ВУЧИЋ: Србија остаје војно неутрална, али ће сарађивати са НАТО-ом (ВИДЕО)

Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" одржава се у Младеновцу. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у ванредним ситуацијама најважнија брза реакција и да можемо једни другима да помогнемо. Јенс Столтенберг je поручио да је вежба прилика да се покаже како НАТО и Србија развијају своје пријатељство и партнерство.

Столтенберг и Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Александар Вучић је пожелео добру вежбу и њену успешну реализацију и захвалио генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу на присуству и подршци у организовању вежбе.

"Столтенберг је увек драг и добродошао гост Републике Србије. Част ми је да отворим 18. вежбу Евроатлантског координационог центра за одговор у случају катастрофа, који се организује у сарадњи са МУП-ом Србије", навео је Вучић.

Истакао је да је поносан што се таква вежба први пут одржава у Србији и што ће представници 38 земаља радити заједно, зближити се и омогућити у наредном периоду међусобну помоћ у ванредним ситуацијама. 

"Ово је једна од највећих оваквих вежби које су одржане. Овде је реч о спасавању живота обичних људи и међусобној помоћи. Као што је хуманиста Алберт Швајцер говорио – сврха људског живота је да служи и да показује саосећање и вољу да помогне другима", истакао је председник Србије. 

Нагласио је да се Србија уверила у значај међусобне помоћи током поплава 2014. године и када су у помоћ из иностранства дошла 22 тима из 14 земаља са више од 600 спасилаца и захвалио на помоћи. 

"Наша дужност је да притекнемо у помоћ другима, када их снађу сличне невоље", поручио је Вучић.

Нагласио је да су част, саосећање и солидарност особине својствене народу Србије. 

Како је рекао, природне катастрофе су данас веома сложено питање због њихове велике непредвидивости и зато је одговор на њих веома комплексан задатак који од нас тражи координацију, сарадњу и спремност. 

"Овде смо данас да бисмо показали колико смо успешни у координацији, сарадњи и спремности да делимо одговорност и једни другима да помогнемо, како у отклањању последица тако и у њиховом предупређивању. Исто тако, искуство других земаља је од изузетног значаја и добро ће доћи институцијама Србије у ванредним ситуацијама које чине систем заштите и спасавања", рекао је председник Србије. 

"Србија остаје војно неутрална"

Вучић је поновио да је Србија војно неутрална земља и да ће чувати своју војну неутралност, али и сарађивати са НАТО-ом.

Захвалио jе генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу што ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије и на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности.

"Желим да се захвалим генералном секретару НАТО-а због подршке у организовању ове вежбе и на чињеници да ниједног секунда, а имали смо дуге разговоре, ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије, на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности", рекао је председник.

Додао је да Србија добро сарађује и сарађиваће са НАТО-ом, као што има добре односе и са Русијом и Кином.

"Србија се налази у последњој фази стварања и прихватања ИПАП 2018/20. и то је нешто на чему ће Србија да ради. Хоћемо, желимо и морамо, без обзира на болну те тешку историју, да због будућности наших грађана имамо добре односе", закључио је Вучић.

Столтенберг: НАТО подржава дијалог као кључ стабилности

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да Кфор осигурава безбедно окружење за све заједнице на КиМ, укључујући и Србе и да у пуној мери подржава процес нормализације односа.

Столтенберг је, у изјави новинарима, након присуства цивилној вежби НАТО-а у Младеновцу, рекао да је дијалог најбоља платформа за налажење решења које поштује права свих заједница.

"Дијалог је кључ стабилности у региону", поручио је шеф НАТО-а.

Столтенберг је рекао да се овом вежбом види да Србија и НАТО оснажују своје партнерство, које је започето 2006. године и да се од тада однос развија и оснажује из дана у дан.

Указао је да је са председником Александром Вучићем отворио највећу цивилну НАТО вежбу са око 2.000 учесника.

"Ова вежба је битна, јер је то начин да се оснажи наша спремност да одговоримо на природне катастрофе. Такође показује како радимо заједно на развоју нових технологија, бољих начина међусобног комуницирања, организујемо заједничко командовање", објаснио је генерални секретар НАТО-а.

Наводи да је ово била прилика да се покаже како НАТО и Србија развијају своје пријатељство и партнерство.

"Ово није војна вежба, будући да НАТО није само војни савез. Ово је цивилна вежба која се бави одговорима на ванредне ситуације, са циљем спасавања живота. Видели смо да је овај регион био изложен природним катастрофама", нагласио је Столтенберг.

Додаје да је свестан да је НАТО остао контроверзан у Србији, због сећања на бомбардовање из 1999. године.

"То сећање је и даље болно за многе, посебно оне који су изгубили блиске особе. Међутим, циљ акције је био да заштите цивиле у региону и сваки невини живот који је изгубљен је велика трагедија. Жалим за сваком жртвом на обе стране и упућујем саучешће породицама. Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да гледамо у будућност", нагласио је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је рекао да се свуда на Западном Балкану НАТО посвећује свом свеобухватном циљу изградње мира и стабилности, који су темељ за напредак.

"Данас су савезници НАТО-а највећи инвеститори у Србији, који доносе радна места и привредни раст. Србија је остварила импресиван раст и реформе", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Указује да су поједине земље регионалне чланице НАТО-а, а да Србије то не жели.

НАТО, према његовим речима, у пуној мери подржава неутралност за коју се определила Србија и поздравља што се одлучила за партнерство са НАТО-ом.

То, како истиче, користи обема странама. Подсетио је да је НАТО помогао уништењу велике количине оружја, обучавао више хиљада припадника Војске, а да Србија има обучено медицинско особље које учествује у НАТО мисијама.

На крају је указао да има лепа сећања из свог детињства у Србији, и да му је после пуно деценија увек задовољство вратити се у Београд.

"Ова посета показује снагу партнерства, а вежба шта можемо да урадимо заједно изграђујући бољу будућност", закључио је Столтенберг. 

Генерални секретар НАТО-а похвалио је импресивне економске реформе које је Србија спровела, као и привредни раст земље. 

Вежбу организују Министарство унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације НАТО-а.

Вежба ће трајати од 8. до 11. октобра на територији Младеновца, Сопота и Аранђеловца", наведено је у саопштењу МУП-а.

У овој међународној цивилној теренској вежби око 2.000 учесника из 38 земаља увежбаваће широк спектар операција уклањања последица ванредних ситуација.

Вучић са Столтенбергом о Космету

Председник Александар Вучић изјавио је да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да у случају било какве кризне ситуације на КиМ могу брзо да ступе у контакт, како би могли да се спрече сукоби и теже последице.

Вучић је рекао да је замолио Столтенберга да се не смањује мисија Кфора на КиМ, јер је то једина заштита за српски народ.

Вучић: Морамо да порадимо на односу са НАТО-ом

Морамо више да радимо на односу према НАТО-у, с обзиром на то да унапређујемо сарадњу с том алијансом, рекао је Александар Вучић, али је истакао да то не значи да Србија више неће бити војно неутрална земља.

Вучић је рекао новинарима да у српском народу постоји ниска популарност према питању сарадње са НАТО-ом и да је то, пре свега, због оног што се дешавало 1999. године, као и претходних неколико година на КиМ.

"Али, из нашег угла, на рационалном нивоу, задовољни смо нашом сарадњом. Ту се ради више о емотивним и психолошким питањима, углавном због 1999. године и питања КиМ. То је прави разлог, а све остало је мање или више споредна појава, али ово је нешто на чему морамо да радимо. Ми унапређујемо нашу сарању, Србија је војно неутрална земља и немамо тежњу да постанемо део било каквог војног савеза", рекао је председник Србије.

Шта су радикали рекли о Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА