Најновије

ДАЧИЋ: Посета папе Србији била би корисна

Свечаном мисом у катедрали Успења блажене девице Марије у Београду, обележено је 100 година од завршетка Првог светског рата. На конференцији за новинаре након мисе, Ивица Дачић је рекао да би посета папе Србији била корисна.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољних послова)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је његов став познат – посета папе била би корисна.

"Ви мој став знате. Износио сам га више пута. Сматрам да би то било корисно за Србију и за српски народ у целини", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара после свечане мисе у катедрали Успења блажене девице Марије.

Дачић је, међутим, навео, да веома често односе са Ватиканом гледамо кроз проблеме који су постојали у вези са црквом у Хрватској и Другим светским ратом.

"Ово је питање универзалног карактера. Односи са Светом столицом далеко превазилазе то питање. Било би добро да постоје контакти и састанци представника СПЦ са Светом столицом. Што се тиче интереса српског народа и Србије мислим да би све то било корисно", рекао је Дачић.

Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенборн, који је служио свечану мису, одговарајући на питање да ли је његов долазак на мису допринос настојању да папа посети Србију, рекао да "нема никакав налог од стране папе по овом питању".

"Али, имам налог који ми налаже моје срце као Аустријанца, јер имамо заједничку историју на овим подручјима и врло ми је стало до помирења", рекао је бечки надбискуп, који је својевремено учествовао у избору папе Фрање.

Дачић је захвалио кардиналу што је поклонио једну цркву у Бечу за СПЦ, граду у коме живи велики број Срба. "То је веома важан гест", поручио је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да се нада да ће дијалог Београда и Приштине имати успешан ток и успешан крај, али да не може конкретно да каже када ће разговори бити настављени, а ни када ће бити окончани.

"Ми желимо да се разговара отворено у покушају да се траже решења и компромиси", рекао је Дачић, али је додао да је највећа препрека дијалогу и договору власт у Приштини.

"Aко хоћете искрено, највећа препрека за долазак до мирног решења су власти у Приштини. Више нема препрека када је реч о међународној заједници, они разумеју то, овде је само у питању да ли власти у Приштини желе компромис или не, али искуство нас учи да је боље да се преговара сто година, него да се ратује", истиче Дачић.  

Рекао је да је Београд спреман да учествује у дијалогу у жељи да се постигне компромисно решење које мора да уважава интересе и албанског и српског народа који живи на Косову и Метохији. 

Најновији потези Приштине, каже Дачић, говоре да Приштина не испуњава ништа од договореног.

Рекао је да је с представнцима Ватикана имао отворене разговоре о томе колико је хришћанско културно и верско наслеђе важно и како да сви заједно помогну да то буде једна од тема у дијалогу.

Бечки надбискуп је имао исту поруку и рекао да је рат увек најгоре решење. "Сви смо научили из историје да се једино заједнички може радити", рекао је кардинал Шенборн.

Надбискуп Шенборн је рекао да је миса веома важна, јер има симболично значење, али и да показује како једни другима пружамо руку помирења.

"Морамо гледати напред", поручио је Шенборн и истакао да је Католичка црква увек снажно подржавала пут помирења и интеграције у Европи.

Навео је да је после Другог светског рата било великих залагања да би се нашао заједнички пут народа у Европи – континенту за који каже да је континент помирења.

Како су амерички медији дигли буку око војне вежбе у Србији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Папа у Србији – За и против

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА