Најновије

И ДРЖАВНИ НОВИНАРИ СЕ БУНЕ:"Кораксову карикатуру осуђују само тоталитарне идеологије и појединци! То је сатира знате?!"

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа Министарство културе и информисања и Покрајинску владу да је карикатура попут оне Предрага Кораксића објављене на насловној страни „Данаса“ сатирични новинарски жанр.

УНС лого (Фото: УНС)

У саопштењу се истиче да карикатуру могу да осуде једино тоталитарне идеологије и појединци који не разумеју овај вид новинарског изражавања.

УНС подсећа Министарство и Покрајинску владу да наслов текста „Кроз уста Мартиновића говори председник Вучић“ илустрованог поменутом карикатуром, представља ставове саговорника који су коментарисали оптужбе народних посланика Александра Мартиновића и Владимира Орлића да лист „Данас“ „води харангу против СНС и недужних људи, незабележену још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера“.

УНС зато истиче да увођење Хитлера и Гебелса у јавни дискурс овом приликом није „заслуга“ „Данаса“, него управо шефа посланичког клуба СНС Александра Мартиновића.

Тврдње Министарства културе да „увредљивост долази у тренутку када и председник државе и Влада Републике Србије дају велики допринос медијским реформама које су у току“ побија и сам председник државе који је на питање како коментарише карикатуру одговорио: „То је демократија у Србији“.

УНС сматра да зато Покрајинска влада која је од уредништва „Данаса“ затражила извињење за „овај сраман чин“ треба да се уместо „Данаса“ извини јавности због неразумевања сатире, карикатуре и „демократије у Србији“.

Подсетимо, након реаговања председника Александа Вучића, Министарства културе и информисања, Александра Мартиновића, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине затражило је оставку министра Вукосављевића и државног секретара Гајовића.

Прочитајте ОВДЕ шта је Данас поручио СНС.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Расте тренд притисака јавних функионера на новинаре, и то је веома опасно јер ствара атмосферу у којој новинари постају легитимне жртве, новинари се истурају као мета и заклон за важне друштвене теме, а у случају напада на Тању Војтеховски, она је заклон за све погинуле у фабрици Милан Благојевић - наменска.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА