Најновије

ВУЧИЋ РЕКАО НЕ БРИСЕЛУ: Председник Србије прекинуо преговоре са Приштином-Шта очекујете да се договарамо даље!

Александар Вучић је у седишту ЕУ рекао да наставка дијалога са ЕУ неће бити док Приштина не повуче противправне одлуке.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Шта очекујете да се договарамо даље. Испуните нешто и онда дођите да разговарамо јер не можемо ми да испуњавамо све, а да ви не испуњавате ништа. Морате да испуните макар нешто што сте потписали. Макар то пре 10 година. Онда и оно пре пет година, па да видимо шта ћемо и како ћемо даље да радимо. Овде (у Бриселу) се нико од нас неће појавити док се не повуку противправне одлуке - рекао је председник Србије одмах после обављеног разговора са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.

Друго време

Према његовим речима, председник Србије истакао је да је дошло време да и Србија нешто добије.

- Прво морамо да видимо шта ће Срби и Србија да добију, па тек онда може да се разговара о свему другом - поручио је Вучић.

Објашњавајући одлуку о прекиду преговора, Вучић је најпре навео катастрофално решење Приштине да повећа порез од 10 одсто на робу из Србије, али и на сва друга питања која до сада нису решена, као што је успостављање ЗСО. Посебну забринутост председник је изразио због намере Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који Србија има са НАТО.

- Рекао сам да сам веома забринут због тога и рекао сам да се то неће догодити. То је све што имам да кажем свима. Па нека мало људи у Европи и сви други размисле шта је то договорено Бриселским споразумом, шта је то што је договорено са НАТО и зашто је то некоме данас потребно и ко би то желео да изазива сукобе - рекао је Вучић.

Председник је објаснио да, пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, сада хоће да отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори.

- Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе - упозорио је Вучић и додао да ће та одлука бити донесена у понедељак.

Посебно је нагласио да ће учинити све да заштити свој народ.

- Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити - поручио је Вучић.

Вучић о карикатури: Ја Хитлер? То вам је демократија!

Председник Србије коментарисао је насловну страну листа Данас на којој је на карикатури доведен у везу с вођом нациста Адолфом Хитлером. На питање новинара да прокоментарише карикатуру и то што кроз уста шефа посланичког клуба СНС Александра Мартиновића он говори, Вучић је рекао:

- О чему је реч? А шта је рекао Мартиновић? А ја Хитлер? А мени хитлеровци побили целу фамилију. Али, добро, шта ћете, то је демократија у Србији. То је најважније да постоји или, што би они рекли, диктатура на нивоу у којој председника поредите са Хитлером - поручио је Вучић и додао:

- Сумњам да би то у некој другој земљи могло да се догоди. А ја сам на то поносан. Честитам им на томе. Чак не мислим ни да их тужим.

Поводом ове карикатуре огласило се и Министарство културе и информисања, које наводи да се председник републике ставља у неприхватљив и морално недопустив контекст.

- Министарство ће увек подржавати слободу медија и говора, добронамерну критику и изношење другачијег мишљења, што су и основни постулати демократије, али ће и увек осуђивати сваки чин који није у складу са кодексом и моралним нормама цивилизованог друштва. Неопходно је имати меру и достојанство, што у овом случају дневни лист Данас није испоштовао - стоји у саопштењу.

Горан Весић, члан Председништва СНС

Нађите ми једну земљу на свету где је могуће да се председник државе упореди са Хитлером, а да то не наиђе на осуду јавности, политичких странака и медијских удружења. Замислите шта би се у Немачкој десило да је неко објавио овакву насловну страну

Ивица Дачић, министар спољних послова

Приштина опструише дијалог и прети ЕУ да би добила визну либерализацију. Они тако прете ЕУ, а не Србији. Не могу да прете Србији. Београд неће бити препрека за наставак дијалога с Приштином, али да не може да прихвати притиске и условљавања. Косово на свим фронтовима доживљава политичке поразе и неуспехе, па је Приштини потребно нешто за унутрашњу употребу

Расим Љајић, министар трговине

Евидентно је да постоји застој и криза у преговорима Београда и Приштине јер је доведен у питање легитимитет главног преговарача Хашима Тачија. Свима је изгледало да разговори улазе у посебну фазу, а да је Приштина у таквој ситуацији изненада увела додатне царине на робу из Србије и БиХ од 10 одсто. О каквом ми дијалогу говоримо, о каквом заједничком економском простору, о каквом напретку у дијалогу, ако на један бахат начин подижете зидове у стварима које нису политичке.

Милован Дрецун, Одбор за Косово и Метохију

Низ једностраних потеза Приштине дестабилизују дијалог и спречавају његов наставак. Србија чини огромне напоре и многим државама-чланицама потпуно је јасно да Приштина жели да постане члан Интерпола. То је црна рупа Европе, територија коју контролишу криминалне групе чији су предводници политичари попут Тачија, Харадинаја, Хаљитија и Весељија. Истовремено су ови политичари задужени да се боре против организованог криминала, против тероризма, радикалног исламизма, против корупције, а они су носиоци свега тога и то је многима јасно, али су овде већ политички разлози, врше се страховити притисци.

Лавров: Пропали напори ЕУ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да су пропали напори ЕУ у посредовању између Београда и Приштине, нагласивши да се на Приштину врши притисак споља, пре свега из САД, да формира сопствену војску.

- Очигледно је да су напори ЕУ пропали јер је Приштина одбила да реализује све договоре који су до сада постигнути. Настојање Приштине да формира сопствену војску представља најгрубље кршење резолуције 1244 СБ УН. Поред тога, Приштину на то притискају споља, а пре свега из САД - каже Лавров.

Након састанка са колегом из Уније комора Суефом Мохамедом ел Амином Лавров је нагласио да Русија поздравља одлуку ове државе да повуче признање Косова.

- Ми, наравно, поздрављамо ту одлуку. Русија ће и убудуће наставити да се придржава тих одлука које је донео Савет безбедности, а пре свега мислим на резолуцију 1244, која налаже да је Косово део Србије. Сви кораци морају да се предузимају у складу са том резолуцијом - наглашава шеф руске дипломатије.

Прочитајте ОВДЕ све детаље Путинове посете Србији.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће дијалог у Бриселу бити настављен када Приштина повуче своје противправне одлуке. На претње Рамуша Харадинаја да ће довести војску на север КиМ одговара: До се неће десити. 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА