Најновије

СВИ ГАФОВИ СВЕТСКИХ ЗВАНИЧНИКА У 2018. ГОДИНИ: Ко води ову планету?! (ВИДЕО)

Медији су забележили низ гафова светских и европских званичника у протеклој години, од којих су неки наишли на симпатије, а неки - на подсмех.

Светски лидери (Фото: РИА Новости)

"Очи" света су посебно биле упрте у америчког председника Доналда Трампа, који и иначе по свом понашању одудара од традиционалног клишеа и понашања шефа светске силе.

У октобру је, на пример, највише коментара изазвао видео снимак Трампа како, улазећи у авион, покушава да затвори кишобран, а након што му није успело да се са њим избори, само га је немарно оставио испред улаза.

Медији су прошлог јула забележили у Белој кући како се Трамп "борио" са типкама на телефону у покушају да позове мексичког председника Енрикеа Пења Нијету.

Покушаје су наиме пратиле веома изражајне гримасе шефа америчке државе, које је притом правио, па је снимак обишао свет.

У истом месецу, током заједничке конференције са Владимиром Путином у Хелсинкију, од руског лидера добио је на поклон лопту, коју је само потапкао, а затим је добацио супрузи Меланији, која је седела у публици.

Буру подсмеха, међутим, Трамп је изазвао када је на турнеји по Балтичким земљама, у априлу, на запрепашћење тројице домаћина оптужио њихове земље "да су 1990-их година започеле ратове који су довели до распада Југославије".

Током тог сусрета Трамп је грешком рекао и да спорни гасовод "Северни ток 2", од Русије до Немачке, треба да се изгради кроз територију балтичких држава, али да оне, међутим, нису на тој траси, која је у ствари јужније...па ко шта схватио.

Доста "материјала" за медије тог типа пружио је и француски председник Емануел Макрон, који је у мају направио велики гаф, када је супругу аустралијског премијера назвао "укусном", уместо пријатном, јер, за разлику од енглеског, "delicious" се у француској варијанти преводи и као диван или пријатан.

У јуну се Макрон "истресао" на једног тинејџера, јер га је назвао по надимку "Ману" и испред њега певао химну социјалиста.

Макрон му је на то оштро одговорио да се у Француској данас пева Марсељеза и да мора да га ословљава са "господине председниче".

Ипак, крајње неуобичајено понашање за једног председника државе, Макрон је показао у новембру, приликом сусрета са америчким председником Трампом и немачком канцеларком Ангелом Меркел, на скупу поводом века од потписивања примирја у Првом светском рату, када их је више пута додиривао за колено и хватао за ногу.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је у овој години скренула пажњу светске јавности понашањем током Светског првенства у фудбалу у Русији, када је својим ватреним навијањем за хрватски тим, који је и однео титулу, у навијачком жару љубила сваког ко је био у њеној близини.

На дан финала, између фудбалских репрезентација Француске и Хрватске, нису је омели ни киша, ни бројни блицеви да грли и љуби и француског председника Макрона и чланове хрватске фудбалске репрезентације.

Иако потпуно мокра, Грабар Китаровић је у дресу репрезентације и белим панталонама поскакивала, певала, грлила и љубила, а није сматрала проблемом ни то да тако мокра утрчи у свлачионицу хрватске репрезентације и редом изгрли и изљуби полускинуте фудбалере.

Још једна жена скренула је на себе паžњу, такође не због политичких ставова, већ због понашања, као и Колинда, али не и са симпатијама, на какве је наишла хрватска председница.

О њеном покушају да опонаша традиционалан афрички плес данима се говорило у јавности, а да је ти коментари нису дотакли Мејова је показала на Конференцији њене конзервативне странке, где је ушетала играјући уз песму "Dancing Queen" шведске поп групе Аба.

Због ње и њеног начина играња, на друштвеним мрежама појавио се назив за њено играње - Мејбот.

Ипак, шампион гафова и ове године је председник Европске комисије Жан Клод Јункер, иначе познат по свом неконвенционалном понашању.

Он се више пута у јавности, према писању светских медија, појавио "под гасом", а на једном од скупова, тачније на самиту НАТО одржаном у Бриселу, морали су чак да га придржавају и док је стајао на бини, јер се толико клатио да није могао да стоји, па и док је силазио са бине.

Из његовог кабинета рекли су да је узрок био бол у леђима.

У новембру ове године Јункер је доспео у средиште пажње, јер је на једном скупу носио ципеле различитих боја.

Када је уочено да носи једну браон и једну црну ципелу, Јункера су људи из његовог тима брже боље извели из сале, након чега се вратио са - упареним ципелама.

Британска премијерка Тереза Меј је током афричке турнеје у августу у више наврата покушала да игра, што је изазвало лавину подсмешљивих коментара на друштвеним мрежама.

Пред крај године, Јункер је направио још један гаф, неком симпатичан, неком не - када је на самиту лидера земаља ЕУ у Бриселу, улазећи у салу где се скуп одржава, жени из протокола пришао и протресао јој косу, а потом наставио даље грлећи и љубећи све на које је наишао.

Заменик косовског премијера, Енвер Хоџај обрукао се пред својим сународницима, Албанцима, када је објављена фотографија, након заједничке седнице приштинске и Владе Албаније у Пећи, а на којој се види да не уме да правилно склопи руке у знак тзв. "велике Албаније".

И румунска премијерка Вјорика Данчила, чији мандат је иначе пун разних "смешних" ситуација, показала се проšле године на недавном самиту Средњеевропске иницијативе у Загребу.

Хрватски медији су том приликом више пажње посветили њеним језичким и политичким гафовима, па су подсетили да је изабрана крајем јануара прошле године као прва жена премијер у Румунији и да је одмах након две седмице мандата изјавила да су "они који дезинформишу Европску унију, упркос чињеници што знају истину, аутисти".

Изјава је наишла на осуду локалних невладиних организација, па је пало премијеркино извињење.

Медији тврде да јој енглески језик баш не иде од руке и да је то показала приликом сусрета с израелским премијером, Бенјамином Нетанијахуом, када је на изражено задовољство израелског колеге њиховим сусретом, она само казала: "Хе, хе".

А у јуну је румунска премијерка заборавила име естонског премијера Јурија Ратаса, на заједничкој конференцији за новинаре, на којој је, иначе, естонска застава била окренута наопако, а грешку протокола исправио је сам естонски премијер.

Као један од озбиљнијих гафова премијерки Румуније се приписује то што је у јулу, током посете Подгорици, заменила главни град Црне Горе и Косова* и рекла да је срећна што је - у Приштини.

Можда најсимпатичнији гаф догодио јој се у септембру, када је требало да дочека шефа ЕК Јункера, али је на аеродром стигла када је колона са европским званичником увелико напустила аеродром

Из њеног кабинета су касније саопштили да Данчила није закаснила, већ да је Јункер дошао раније.

Како база Бондстил прелази у руске руке, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА