Најновије

ОВО СЕ ТИЧЕ СВАКОГ ГРАЂАНИНА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Не треба вам више пасош за рад у Немачкој, ступа нови закон!

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању.

Пасош (Фото: Pixabay. com)

Грађани држава које нису у ЕУ у које спадају и државе Западног Балкана, у које опет спада и Србија, могу радити у Немачкој само ако имају дозволу боравка и дозволу за рад.

Постоје ограничена и неограничена дозвола за ради, али постоји и “Плава Карта ЕУ".

Услов да грађанин Србије добије дозволу за рад јесте да има пасош и не сме да припада групи оних људи којима је одбијен захтев за азил.

Друга ствар коју та особа треба да уради јесте да има довољно средстава за живот тј. да има новац у банци, посао са неком нормалном платом или да неко из Немачке гарантује за њега.

Такав грађанин Србије не може отићи у Немачку и да тамо тражи социјалну помоћ или помоћ за незапослене. Значи те ствари су само гаранције које би требале да обезбеде интересе Немачке.

Оно што не пише у тим правилима јесте да осим ове целе папирологије, такав грађанин који се одлучи да оде да ради у Немачку, мора да има одређене квалификације и да што боље познаје Немачки језик.

Е сад, свако ко тражи посао у Немачкој може затражити и “Визу за тражење посла”. Ту визу тражи у амбасади или конзулату Немачке. Међутим, ни то није гарант да можете да радите.

Прво морате да пронађете радно место, а затим подносите и захтев за добијање дозволе боравка ради запошљавања.

То су званичне информације и оно што је проверена чињеница… за сада.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању и да ли агенција за запошљавање у иностранству има одобрење за такав рад, јер само тако могу бити сигурни да легално одлазе на рад у иностранство.

Прочитајте ОВДЕ који је то статус на Фејсбуку узбуркао Србију.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У Немачкој могућ рад радника из Србије - само с пасошем - рутински - ко ће остати овде?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА