Најновије

ШОКАНТНА ИЗЈАВА АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА: САД се надају да ће Русија дозволити Израелу да бомбардује... (ВИДЕО)

САД желе да истерају све стране војне снаге из Сирије, рекао је амерички амбасадор у Сирији. Поред руских, наравно.

Израелски авион (Фото: Правда)

Амерички амбасадор у Сирији Џејмс Џефри изјавио је у среду да се Вашингтон нада да ће Русија дозволити да израелске снаге бомбардују иранске војне снаге на територији Сирије након испоруке ракетног противваздушног система С-300.

- Русија је у договору са Израелцима одобрила израелске нападе против иранских циљева у Сирији. Сигурно се надамо да ће се такав приступ наставити - рекао је Џефри на конференцији за новинаре, према писању “Бизнис инсајдера”.

Раније у октобру, Русија је испоручила свој систем противваздушне одбране С-300 у Сирију након инцидента у којем је руски Ил-20 авион оборен пројектилом С-200 због маневра изведеног од стране израелског авиона. Иран је још један кључни савезник сиријског председника Башара ал Асада, поред Русије. Међутим, Израел сматра Техеран непријатељем број један и обећао је да ће се борити против иранског војног јачања у Сирији.

- Израел има егзистенцијални интерес да блокира Иран од примене система за формирање снажних снага унутар Сирије а против Израела. Ми разумемо егзистенцијални интерес и подржавамо Израел - рекао је Џефри.

- Наши непосредни напори су да покушамо да смиримо ситуацију и онда пређемо на дугорочно решење - рекао је он.

Према Џефрију, САД имају за циљ да се крећу ка политичком решењу конфликта и да се осигура да се све стране војске повуку из Сирије - наравно, поред Русије.

- Руси, будући да су били тамо раније, у ствари не би се повукли, али имате још четири војне силе - Израелце, Турке, Иранце и Американце - који се налазе у Сирији. То је опасна ситуација - рекао је Џефри.

Техеран је рекао да ће остати у Сирији све док председник Башар ал-Асад то жели. Као и Русија, Иран има службени позив председника Асада да буде у земљи. Раније у јуну, Асад је нагласио да је позвао савезнике у своју земљу и никада не би тражио од њих да оду, како то захтевају САД и Израел, чак и као део било каквог мирног решења. Турска је с друге стране, од 2016. године два пута упала у северну Сирију, и има за циљ уништење курдских снага које сада ратују против џихадиста Исламске државе уз подршку САД и Коалиције.

Руске снаге помогле сиријској војсци у важној акцији на југу Сирије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израелски напади на иранске циљеве у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА