Најновије

ВУЧИЋ: Меркелова је примила само мене и Гутереса, што није случајно! Рекао сам јој...

Без Немачке тешко да можете да очекујете било какав напредак ка Европској унији, али и када је реч о позиционирању Србије у савременом свету. Ангела Меркел жели да помогне да се на Западном Балкану одрже мир и стабилност.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ово је данас изјавио председник Александар Вучић, који се у Паризу, на обележавању сто година од потписивања примирја у Првом светском рату, у којем је Француска као земља победница поднела огромне жртве, састао са немачком канцеларком.

Он је истакао да је српска историја у Првом светском рату славна и да поново подижемо углед у свету, о чему сведоче сусрети са многобројним лидерима. Први човек Србије срео се с председником САД Доналдом Трампом, који му је поручио да су Срби велики народ, Русије Владимиром Путином, који стиже у Београд током јануара, а у неколико наврата је поразговарао и са домаћином и лидером Француске Емануелом Макроном.

Српски председник је истакао да је са Меркеловом током 40-минутног састанка разговарао о билатералним односима, регионалним питањима и дијалогу Београда и Приштине, као и да јој је указао на последње потезе Приштине, која је подигла таксе на робу и тако прекршила споразум ЦЕФТА.

- Немци ће недвосмислено показати свој однос према рушењу споразума ЦЕФТА. Као што знам да ће Немачка бити за независност КиМ, знам и да ће осудити кршење споразума - најавио је Вучић и додао да се ставови Србије и Немачке око јужне српске покрајине разликују.

Према Вучићевим речима, Меркелова се састала само с њим и генералним секретаром УН Антонијем Гутересом, додавши да "то није случајно".

- У разговорима са западним званичницима никад не кукам. Сада сам рекао да не могу да разумем потезе људи који су толико неодговорни да после 12 година ЦЕФТА намерно руше споразум који је основ слободног протока робе - рекао је Вучић. - Меркелова изузетно поштује наше економске резултате и она је то рекла. У нашој земљи имамо 52.224 радника запослена у немачким компанијама, и то је изванредан резултат, значајан за раст економије.

Вучић се истакао да је вече уочи манифестације разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и да ће током посете Путина Београду бити потписано десет, а можда и 15 споразума.

У два наврата срео се са Трампом, који је, истиче председник Србије, највећа звезда уз Путина.

- Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам. Ово је рекао пред 20-25 људи. Честитали смо један другом празник. Представио сам му се, јер сам сигуран да он нема појма ко сам ја. Не патим од комплекса да се представим. Рекао сам нешто о Србији. Позвао сам га да посети нашу земљу. Није било много времена - препричао је сусрет са Трампом Вучић.

Он је додао да је у три-четири наврата разговарао са Макроном и да ћемо га ускоро дочекати у Београду.

Вучић се на конференцији за новинаре осврнуо и на опозицију, рекавши да га изјаве њених лидера не занимају много, али да њихове неистине износи пред грађане да би видели са чиме се све суочава. На питање како коментарише речи бившег председника Србије Бориса Тадића да не подржава Бриселски споразум, а раније је причао супротно, одговорио је да је то ситница шта све људи изговарају и да они нису доследни:

- Удружили су се они који сматрају да је наше све до Валоне и они који би желели да дају и Крагујевац само да би победили Вучића. 

Обележавању краја Првог светског рата присуствовало више од 80 званица

Сви знају ко је шта урадио

Вучић је истакао да постоје ствари на које не можемо да утичемо и због којих свако у Србији има кнедлу у грлу попут уздигнуте застава тзв. Косова.

- Немојте да мислите да то значи једнак однос. Сви овде знају ко је шта урадио - навео је Вучић.

Он је додао да није било потребе да се среће са председником тзв. Косова Хашимом Тачијем и да га је недавно видео у Бриселу и да "није било баш сјајно вече".

Миљама далеко од договора

- Рекао сам Меркеловој да смо миљама удаљени од било каквог споразума и да ћу је обавестити ако будемо били ближе. Они најављују војску, нека луда глава најављује да ће војска да уђе на север, говоре "Вучић највећи непријатељ, ђаво"... Имали смо хапшење Марка Ђурића, прогон нашег народа, не дозвољавају нашим људима да посете гробове. Чекајте да видимо могу ли они да поштују нешто што потпишу - истакао је Вучић. - Када сам Меркеловој раније изнео предлог о разграничењу, рекла ми је да је против, али и да бих добио много оштрији одговор, да нисам ја у питању. Увек мислим то што кажем. И питам, а о којим границама ви говорите, оним које признају Србија, Шпанија, Кина и Русија или мислите на границе независног Косова што признају Немачка, САД...

"Твитер"

Председник тзв. Косова Тачи написао је на "Твитеру" да је имао "сјајан сусрет" с Трампом: - Он је изразио стопостотну подршку правно обавезујућем споразуму Косова и Србије. Захвалан сам Трампу за америчку подршку.

Прочитајте ОВДЕ све о великом скандалу у Паризу.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Поставили су Тачија иза Путина.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА