Најновије

"ПРОЦУРЕЛЕ" ФОТКЕ: Израел "тренира" уништавање сиријског С-300! (ФОТО) 

Фотографије, за које се верује да су снимљене у пустињи Негев и "случајно" откривене на Твитеру, показују "тренинг" израелских оружаних снага на системима Оса и Квадрат који су Руси испоручили Сирији.

Илустрација (Фото: Паблик/Правда)

Ова вест долази само неколико дана након што је израелски министар Зев Елкин рекао да су испоруке С-300 система ваздушне одбране у Русији "велика грешка" и да ће их Тел Авив нападати уколико буду срушили и један израелски авион.

"Преношењем оваквог оружја Сиријцима, Русија носи делимичну одговорност за њихову употребу. Обично, Израел реагује на нападе на својој територији и њене авионе не кроз међународне протесте, већ практичне акције. Акције би несумњиво требало да се одвијају, уколико дође до напада, против лансера који се користе за напад на израелску територију или  авионе", рекао је он.

Почетком октобра, руско министарство одбране објавило је да је завршило испоруку 49 јединица система за противваздушну одбрану С-300 у Сирију како би повећала сигурност руских војника, а после инцидента у септембру када су Сиријци ненамерно уништили руски извиђачки авион Ил-20, јер га је као штит користио израелски бомбардер. Израел је демантовао оптужбе, тврдећи да је упозорио Москву о ваздушним нападима на време.

Оса & Квадрат у акцији

Познато под именом СА-6, како га је назвао НАТО, систем Квадрат САМ коришћен је током рата у Јом Кипуру октобра 1973. године, између Израела и коалиције арапских држава, које су водиле Сирија и Египат. Сирија је успела да користи ову ваздушну одбрану како би срушила више од 60 израелских борбених авиона различитих врста.

Године 1982. Израел је ушао у Либан, а онда је сукоб кулминирао с Сиријом, у којој је распоређено преко 30.000 трупа, 400 тенкова и 19 система Оса САМ (име НАТО-а СА-8) у долини Бека, како би одбили напад на ИДФ.

Упркос чињеници да су Сиријци управо примили ту технику у то време и нису имали времена да овладају њином употребом, успели су да сруше један од израелских Ф-4 бомбардера.

Данас се системи СА-8 и СА-6 сматрају застарелим, али и даље остају у служби у сиријској војсци.

Прочитајте ОВДЕ шта тврди амерички експерт а тиче се Русије у Сирији.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе у Идлибу се настављају упркос..

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА