Најновије

ТЕШКА ЦЕНЗУРА: Власти уклониле карикатуре са изложбе Коракса и Петричића! (ВИДЕО)

Локалне власти у Лазаревцу наредиле су уклањање карикатура Душана Петричића и Предрага Кораксића из просторија библиотеке "Димитрије Туцовић", које су биле постављене у оквиру изложбе "Карикатуре од наших живота", саопштио је покрет Нови оптимизам.

Детаљ са изложбе (Фото: Јутјуб)

Изложбу су организовали, како се додаје у саопштењу, библиотека и удружење "Нови Оптимизам" у оквиру обележавања 9. новембра као Светског дана борбе против фашизма и антисемитизма.

"Функционерима владајуће странке очигледно је засметало то што се велики број Лазаревчана већ у петак окупио у библиотеци, како би присуствовали првом дану изложбе и трибини "Која је твоја црвена линија?", на којој су, осим двојице наших најпознатијих карикатуриста, говорили и писац Филип Давид и редитељ Горан Марковић. Нажалост, изложба није дочекала ни први следећи радни дан. На овај начин се заправо показало да је тачно све оно на шта су учесници трибине и указивали- све већа фашизација друштва, злоупотреба власти и потирање елементарних људских права", наводи се у саопштењу.

"Нови оптимизам" додаје да ће, са својим сарадницима, наставити да организује догађаје широм Србије и да ће на тај начин подстаћи људе на активизам, постављајући управо то питање које постављамо и сада - која је твоја црвена линија?

Кораксове карикатуре биле су предмет критике власти и пре неколико дана.

Подсетимо, на насловницу листа Данас у петак, на којој је карикатура на којој Адолф Хитлер и шеф његове нацистичке пропаганде Јозеф Гебелс држе у наручју посланике Српске напредне странке Александра Мартиновића и Владимира Орлића, реаговало је Министарство културе и карикатуру оценило као непримерену. Исто то Министарство, на пример није реаговало када су новинари били на мети тешких оптужби и критика посланика СНС за говорницом парламента, нити када је на насловној страни "Илустроване политике" упућен позив на линч независних медија.

Одмах потом, стигле су и друге бројне реакције, од Игора Мировића, председника Покрајинске владе, до Александра Мартиновића, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, заменика градоначелника Београда Горана Весића, прорежимских таблоида. Реакција председника Вучића била је - да је то демократија у Србији. "То је најважније да постоји, или што би они рекли – диктатура на нивоу у којој председника поредите са Хитлером", прокоментарисао је Вучић.

Иначе, карикатура је била одговор, како је речено Данасу, на то што је шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић је у уторак, 6. новембра, у Скупштини Србије оптужио дневни лист Данас да води "харангу против СНС и недужних људи", која је "незабележена још од времена Гебелса и Адолфа Хитлера", а његов заменик Владимир Орлић је тај дневни лист назвао "Данасоид", а за новинаре тог листа рекао да су "срамота за српско новинарство".

Прочитајте ОВДЕ све о још једној грандиозној СНС инвестицији.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА