Најновије

ЂИНПИНГ ОДОБРИО САРАДЊУ СА БЕОГРАДОМ: Шаљите Србији бомбардере и ПВО системе!

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг одобрио је да се Србији у најкраћем могућем року и по најповољнијим условима испоруче ракетни системи ФК-3, познати и као 'кинески С-300', али и дрон-бомбардери типа 'винг лунг', потврђено је у одлично обавештеним дипломатским круговима.

ФК 3 (Фото: Јутјуб)

Испунио обећање

Кинески лидер је, преносе саговорници, блиским сарадницима наложио да максимално изађу у сусрет Србији, односно да аранжман са нашом земљом 'не склапају на бази комерцијалних интереса, већ на принципима пријатељских односа две државе'.

Прелиминарни договор о набавци кинеског најмодернијег оружја постигнут је приликом посете председника Србије Александра Вучића Пекингу у септембру ове године, да би кинески лидер сада и дефинитивно дао "зелено светло" да се посао обави.

- Си Ђинпинг је у септембру обећао да ће свим средствима, па и војним, помоћи нашој држави да сачува територијални интегритет и суверенитет, али и да изгради и сачува позицију војне неутралности. Он је тада председнику Вучићу понудио најповољније услове за набавку ПВО система и дрон-бомбардера. Те и такве услове имају само стратешки партнери Пекинга... Иначе, ФК-3 је ПВО систем домета до 100 километара и може да са 12 ракета истовремено гађа чак шест циљева. Подсећа доста на руски С-300... Србија ће од Кине први пут у својој историји набавити и беспилотне летелице "винг лунг". То су дронови-бомбардери који могу да развију брзину лета од чак 370 километара на час... - објашњава извор упућен у овај споразум.

Нико од државних званичника није желео да се оглашава овим поводом. На другој страни, председник Александар Вучић је током војне вежбе 'Век победника' најавио да Србији "ускоро стиже" нешто врло важно.

- Ускоро нам стиже још нешто о чему не могу да причам, а што је већ плаћено. Када бих рекао шта је, увели би нам санкције... - изјавио је Вучић.

Једнако обазрив у свом коментару био је јуче и војно-политички коментатор Мирослав Лазански. Он је само пристао да потврди да је реч о ракетном систему.

- Војска Србије ускоро добија један од најмодернијих ПВО система. Не бих да откривам превише, али могу да кажем да је реч о изузетно моћном ПВО систему за који је Влада Србије већ одвојила новац... - рекао је Лазански.

Добили смо заштитника

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње сматра да је војна сарадња са Кином изузетно значајна за Србију.

- Она долази као резултат изузетно добрих личних односа, пуних међусобног поштовања, између нашег председника Вучића и Сија Ђинпинга. И у привредном смислу Кина много улаже у Србију и то углавном тамо где су нам највећи, горући проблеми, попут "Железаре" у Смедереву и РТБ "Бор". Они сигурно виде свој интерес у томе, али и нама њихова подршка јако пуно значи - објашњава Деђански, додајући да је сада сигурно да, поред Русије, наша земља има још једног великог пријатеља и заштитника, а то је Кина.

Чињенице

ФК-3

-ПВО систем домета до 100 километара

-Може са 12 ракета истовремено да гађа шест циљева

Винг лунг

-дрон-бомбардер

-максимална брзина 370 км/ч

-може да носи ласерски вођене бомбе, противпешадијске бомбе, ракете ваздух-земља и противоклопне ракете.

Покушај војне окупације Русије биће трагедија за цео свет! Кога ће Руси првог уништити прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА