Најновије

КУПУЈЕМО РАКЕТЕ: Београд добио зелено светло Пекинга за набавку савременог наоружања!

Беспилотне летелице које ће Војсци Србије бити испоручене из Кине вредне су 30 милиона долара. Државни врх, међутим, најављује и проширење војног пакета српско-кинеске сарадње. Тема преговора са Пекингом највероватније ће бити ракетни систем ПВО малог домета ФК-3, који би задовољио један од горућих проблема наших оружаних снага - заштиту од напада из ваздуха.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Да је значајно проширење сарадње у области одбране са Кином на видику, потврдио је и председник Србије Александар Вучић. Он је најавио и нове набавке, али није прецизирао о којим средствима ратне технике се преговара.

- Верујем да ћемо добити још нешто из Кине. Нешто ћемо добити, а нешто платити. О чему се ради, рећи ћу тек када добијем потврду од председника те земље - рекао је Вучић.

У домаћој стручној јавности се већ дуже време незванично говори да је са Кинезима начелно договорена испорука ракетног система ФК-3. Реч је о ракетама широког спектра дејства које би Војсци Србије омогућиле потпуно нове перформансе.

Извори "Новости" објашњавају да је прелиминарни договор о набавци савременог кинеског наоружања начелно постигнут приликом посете председника Вучића Пекингу у септембру ове године. Кинески државни врх, у међувремену, дао је зелено светло да преговори уђу у финале.

Реч је о ракетном систему који разара циљеве на до 100 километара даљине, односно 27 километара висине. Моћни ракетни штит може истовремено да дејствује са 12 ракета на шест циљева. Овај систем Кина је развила по угледу на руски С-300, што гарантује једноставно коришћење и високу ефикасност.

У истом пакету војне сарадње у коме ће бити ФК-3 биће и неколико вишенаменских беспилотних летелица "винг лунг". Ови дронови намењени су борбеним дејствима на непријатељске положаје, објекте и технику. Убојите летелице могу да носе широку палету наоружања - ласерски вођене бомбе масе до 50 килограма, противпешадијске бомбе, ракете ваздух-земља и противоклопне ракете. Зависно од типа, могу успешно да обављају извиђачке и задатке навођења других ракетних или артиљеријских система на циљеве на земљи.

Листа корисника кинеских дронова је подугачка, а на њој су и Емирати, Саудијска Арабија, Египат, Казахстан, Нигерија... 

Опремање се наставља

Стратешко опредељење Србије јесте јачање оружаних снага. Да ће овај пројекат бити настављен, потврђено је и после недавно одржаве велике војне вежбе "Век победника".

- Био сам министар одбране и знам какво стање сам наследио. Један авион у стању распада. На вежби је летело њих осам. Нису стајали у хангарима, већ су летели. Да не причам о униформама, о пројекту опремања, о заштитној опреми, пушкама, о домаћим транспортерима или хаубицама - рекао је председник Вучић, честитајући припадницима Војске Србије на успешно одржаној вежби.

Прочитајте ОВДЕ како је и коме Дачић одбрусио на седници УН.

Извор: Novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте најмоћније светске нуклеарне пројектиле.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА