Најновије

ОДУСТАНИТЕ ОД ТУРСКОГ ТОКА! Амерички захтев после европског упозорења-Србија под притиском због руског гаса

Иако у последње време званичници ЕУ и САД немају баш подударне ставове око бројних тема у једном су сложни - земље источне и југоисточне Европе треба да одустану од руског гаса. Европска унија позвала је Србију да се бори против „зависности од испорука руског гаса“, а потом је амерички секретар за енергетику Рик Пери упозорио Мађарску и њене суседе да треба да одустану од "Турског тока".

Гас (Фото: Ria)

Управо би овај гасовод, који би требало да допреми плави енергент из Русије у Србију, требало да буде једна од главних тема разговора председника Александра Вучића и Владимира Путина, приликом његове посете Београду на почетку наредне године.

Прво је пре седам дана Европска унија позвала Србију да се бори против „зависности од испорука руског гаса“. Наиме, Комитет за спољне послове Европског парламента нашој земљи предлаже да стимулише инвестиције у обновљиве изворе енергије и да диверсификује изворе производње струје, пренео је Спутњик.

Потом је амерички секретар за енергетику Рик Пери у Будимпешти упозорио Мађарску и њене суседе суседе да треба да одустану од реализације "Турског тока", јер како је рекао, Русија плави енергент користи као оружје присиле.

Србија се једанпут већ нашла у сличној ситуацији, када се одустало од "Јужног тока".

На то је недавно подсетио и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Он је истакао да је реч о двоструким стандардима и принципима од стране ЕУ.

- Србија жели да сарађује са свима у области енергетике, што је позиција Србије и у другим питањима међународне сарадње наше земље - рекао је он и нагласио да Србија нажалост није могла да гради "Јужни ток", јер тај пројекат није прошао Трећи енергетски пакет ЕУ, а Северни ток јесте.

- За нас је то била најбоља опција, тај пројекат није био на штету других - нагласио је Дачић додајући да је тај пројекат био у интресу не само овог региона већ и ЕУ. Како је рекао, ЕУ нас је уверавала да је пројекат изводљив и да је договорена реализација.

- Реалност је да је Северни ток изузет из Трећег енергетског пакета, а Јужни ток није. Цех су платиле Србија и друге земље у региону. Та два пројекта су у суштини слични, можда не само по капацитету и намени, а доживели су различиту судбину - казао је Дачић.

Нагласио је да је исти извор гаса - Русија и да је само разлика у томе што је "Северни ток" намењен Немачкој, а "Јужни ток" земљама у региону.

Зато и је и главна тема на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније у Варни била енергетика.

Српски председник Александар Вучић изјавио је тада да је затражио да се дозволи изградња гасовода на "балканској рути" бившег пројекта Јужни ток како би Србија могла да набавља руски гас који је доста јефтинији и има га у довољним количинама.

- Молио сам за балканску руту, бившу руту "Јужног тока", да нам се то дозволи како би добијали јефтинији руски гас (преко наставка Турског тока), али смо спремни да разговарамо о свим другим начинима за снабдевање гасом Србије. Али, људи дајте оно што је најреалније и што знамо, где гаса има и што је најјефтније, да то пробамо да добијемо и да се око тога договоримо - рекао је Вучић након самита.

Србија се, нагласио је Вучић, спрема да распише тендер за изградњу дела гасовода којим би се повезала с бугарским гасоводом.

У интервју недавно датом за Телеграф.рс, министар енергетике и рударства Александар Антић рекао је да се на основу изјава министра спољних послова Мађарске Петра Сијарта може закључити да у одређеним европским круговима не постоји позитивна атмосфера око пројекта "Турски ток".

- У сваком случају, оно што је чињеница, да се тај пројекат у одређеној мери већ развија. "Гаспром" заједно са Турском завршава полагање цеви на дну Црног мора и већ ће током новембра изаћи на турску обалу. Колико сам ја информисан, а верујте да јесам, већ је направљен уговор и инвестициона одлука и креће да се ради деобнице од турске обале до граница Турске и Бугарске. Бугарска је већ донела одлука да гради првих 11 км гасовода од границе до уласка у свој транспортни систем, тако да тај гас долази у регион - казао нам је Антић.

Напоменуо је да постоји кључно питање којом ће он трасом ићи.

- Ја дубоко верујем, и без дилеме, најбоља траса за тај гасовод је преко Бугарске, ка Србији, Мађарској, централној Европи. Србија има велики интерес да се тај пројекат развије, тај интерес је и енергетски и економски. Пре свега, тај пројекат обезбеђује енергетску безбедност и Србије и региона, сигурно снабдевање гасом као изузетно значајним енергентом, могућност да даље развијамо гасни систем и радимо нове гасне пројекте, али и економско, јер кроз тај пројекат Србија и све земље на траси могу да остваре значајне добити јер ће се плаћати транзитна такса за пролазак гаса на читавој траси гасовода - рекао нам је министар енергетике.

Он мисли да сви можемо да са много више оптимизма посматрамо тај пројекат у односну на некадашњи пројекат "Јужног тока", а да ће време показати у ком правцу ће се то развијати до краја.

Стручњак за енергетику Јелица Путниковић подсећа да је градња „Јужног тока“, којим је руски гас требало да стигне на Балкан и оде даље ка северу и западу Европе, обустављена на захтев Брисела и Вашингтона.

- Када је кренула изградња „Турског тока“, Брисел је ћутао, није се бунио, ћутали су и политичари на Балкану, ћутали су сви осим Мађарске, Брисел очигледно под притиском Америке - рекла нам је Путниковићева.

Како је указала, Србија тренутно добија гас из Русије преко гасовода који иде преко Украјине, али и да тај исти гас добијају и друге земље које су чланице ЕУ.

- Да ли су и Чешкој, Словачкој, Аустрији и Мађарској забранили да купују гас који стиже из Русије, да ли ће Немачка одустати од градње друге цеви „Северног тока" зато што не треба да купује руски гас - пита Путниковиц́ева.

- Ако сви други у Европи престану да купују руски гас, онда нека престане и Србија, али знамо да Немачка гради "Северни ток 2", да је већ изградила "Северни ток" и да поред свих санкција које су Брисел и међународне институције увеле онима који послују са Русијом, расте привредна сарадња Европске уније и Русије. Русија је ове године повећала извоз природног гаса у Европу, заиста је смешно да се копље оштри на Србији, чија је потрошња гаса на нивоу статистичке грешке - закључила је она.

Прочитајте ОВДЕ све о још једној грандиозној СНС инвестицији.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борисов: Русија подржава интерес Београда за "Турски ток".

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА