Најновије

ПУТИН ЗАПРЕТИО ТАЧИЈУ: Терор над Србима мора да стане!

Владимир Путин поручио је током кратког сусрета у Паризу Хашиму Тачију да насиље над Србима на Косову и Метохији мора што пре да престане.

Путин и Тачи (Фото: kremli.ru/ Јутјуб)

Фотографије на којима се председник лажне државе смеши у друштву руског лидера само су маска за фотографе јер разговор који су њих двојица водили није био нимало пријатан, преносе саговорници на високим позицијама у дипломатским круговима.

Све му побројао

Према сазнањима од тих добро обавештених дипломата, Путин је Тачију рекао неколико одмерених, али веома оштрих реченица.

- Путин се руковао са Тачијем, али је то био ледени стисак руке, како се то обично каже у дипломатском речнику. Поруке које му је потом пренео сасвим сигурно нису биле баш пријатне за косовског лидера - објашњава саговорник.

У неким тренуцима, напомиње овај дипломата, разговор је изгледао као читање буквице Тачију.

- Суштина поруке била је да очигледан терор над Србима на Косову, као и учестале претње, морају што пре да буду обустављени. Путин је чак конкретно поменуо каменовање кућа, хапшење недужних, претње монасима, рушење споменика на гробљима. Очигледно је било да је добро информисан о свему што се тамо збива. Ипак, Тачију се мора одати признање што је успео да задржи миран израз лица, сигурно му није било лако да све то слуша - открива дипломата и додаје:

- Путин је јасно ставио до знања и да Резолуција 1244 мора да се поштује и да ће Косово за Русију увек бити део Србије. Нагласио је, међутим, и да ће Москва подржати решење које међусобно договоре Београд и Приштина, а гарантује мир и стабилност. У западним центрима овај део поруке посебно је пажљиво испраћен.

С друге стране, Тачи је на Твитеру истакао онај део разговора који му се учинио најбезболнијим.

- У Паризу сам срео председника Путина и фокусирали смо се на дијалог око нормализације односа Косова и Србије. На ову тему, председник је био јасан: Ако постигнете мирољубив споразум, Русија ће то подржати - написао је Тачи.

Део пропаганде

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже за наш лист да је одлично што је директно Путин обавестио Тачија о ставовима Русије.

- Тако су Албанци могли да виде виде чврстину руског става по питању Косова. Сигурно да Тачи није могао да буде охрабрен оним што му је Путин рекао.

Милан Ивановић, директор КБЦ у северном делу Косовске Митровице, наводи да нико озбиљан не може да поверује у Тачијеве хвалоспеве о позитивном исходу састанка.

- Сусрет се десио, али то је део Тачијеве пропаганде, потребне за његове унутарполитичке прилике. Он је једино могао да слуша шта му говори државник калибра као што је Путин, а и то што је чуо наравно да му се није допало.

Бивши дипломата Владислав Јовановић слаже се да се Тачију није свидело оно што је чуо од Путина.

- Видели смо где је Тачи седео у односу на Путина, па је искористио паузу да се са њим упозна. У таквим приликама пристојност налаже да се нико не одбија. Верујем да је Путин искористио сусрет са Тачијем да га упозори на сва недела над Србима.

Како Албанци шиканирају Србе

-Прогон

-Каменовање људи и возила

-Брутално премлаћивање

-Пљачкање имовине

-Паљење и уништавање светиња

-Рушење надгробних споменика

-Постављање експлозива под аутомобиле

-Хапшење недужних грађана

-Потернице по измишљеним основама

-Повећање таксе на робу из Србије за 10 одсто.

Ишингер: Тачи и Тадић су 2007. усагласили споразум

Немачки дипломата Волфганг Ишингер, који је 2007. био представник ЕУ у преговорима које је међународна тројка водила о будућем статусу Косова, на Твитеру је добром вешћу назвао сусрет Путина и Тачија у Паризу. Он је поручио да је због одбијања Русије да 2007. прихвати споразум о Косову изгубљено 11 година.

- Ово су добре вести. Нажалост, када сам одлетео у Москву у новембру 2007. да затражим подршку за споразум на који су оба председника - Хашим Тачи и Борис Тадић - већ пристала, уз подршку ЕУ и САД, Русија је то одбила. Изгубили смо 11 година - навео је Ишингер.

Шта се крије иза рата Тачија и Харадинаја прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА