Најновије

АСАД ЈЕ СТВОРИО ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ! Аууу...шокантна изјава америчког званичника! (ВИДЕО)

Сиријска влада је директно одговорна за стварање Исламске државе, рекао је амерички специјални представник за Сирију Џејмс Џефри.

Џихадисти Исламске државе (Фото: Јутјуб)

- Сиријски режим је произвео Исламску државу - рекао је дипломата, говорећи на конференцији за новинаре у среду.

- Елементи Исламске државе вероватно су видели прилику у укупном распаду цивилног друштва и пораста насиља, како се становништво дигло против режима Асада, и он је уместо да покуша да преговара или пронађе било какво решење, покренуо масовно насиље над сопственим становништвом. 

- То је створило простор да ИД привуче људе, да заштити људе, звучи иронично, од режима Асада. И врло брзо, ИД је имао војску од 35.000 бораца и освојио је велике делове Ирака и Сирије - рекао је Џефри.

Касније на конференцији за новинаре, Џефри је подсетио да је Ал Каида претходила Исламској држави заправо започела своје деловање у Ираку.

- Група претеча ИД вођена је истим лидером, Абу Бакр ал-Багдадијем у Ираку, скоро је била потпуно поражена када сам био у Ираку. Али била је у стању да се регенерише зато што у Сирији није постојала дугорочна стратегија у то време, јер смо се тамо концентрисали, како бисмо осигурали трајни пораз ових елемената - рекао је дипломата.

Претходник ИД , Ал Каида у Ираку (АКИ), формирана је 2004. године, убрзо након инвазије САД-а у Ираку, што је узроковало да земља падне у хаос због повећања терористичких група, бораца и милитантних група које су водиле герилски рат против Багдада и америчких снага.

Исламска држава искористила лоше временске услове у Ал Сафи за покретање офанзиве. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лоши временски услови ометају напредовање снага сиријске војске у Ал Сафи и помажу терористима да се боље организују

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА