Најновије

ВУЛИН: Дубоки су хрватски комплекси према Србији

Вeжбу хрватске војске "Велебит" није коментарисао нико из наше војске, политике нити медија. Нико није знао да се то десило нити је икога занимало. А што је њима битно што ми вежбамо и како вежбамо? То говори о дубоким комплексима које имају према Србији.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Овако је министар одбране Александар Вулин одговорио на тврдњу из хрватских медија да је вежба "Век победника" само одговор на хрватску вежбу, у којој су боље приказани услови сајбер ратовања, и да је Србија организовала само "обичну конвенционалну вежбу".

- Они повезују нашу војну вежбу са њиховом, а превиђају једну малу чињеницу, да смо ми то урадили на годишњицу победе у Првом светском рату. Јесмо ли и то прилагођавали њиховој вежби па смо одлучили кад ће бити победа у Првом светском рату - рекао је Вулин. - Да није било те победе, њихова територија би била раскомадана. Италија би преузела највећи део тадашње територији Хрватске. Уосталом, то су одредбе Лондонског споразума. Да није било српске војске, не само Хрватска, и Црна Гора би била раскомадана између савезника, а овако је била сачувана за нека будућа времена.

Вулин је рекао да је Србија на вежби показала 8.000 врхунски обучених људи, који воле своју земљу, своју војску и који су врхунски професионалци.

- Када изведете тенкове и испред њих ставите мету, на два километра, па на четири, и видите да су погодили из покрета - то се не шминка, и та војска се не прави за седам дана или за месец. То је војска која је прављена стрпљиво и упорно од 2012. године.

Хрватски РТЛ објавио је на сајту текст у којем тврди да су српски челници "поново реаговали на хрватске поступке, када је у питању војна моћ" и да су "након најкомплексније вежбе хрватске војске од Домовинског рата, планирану војну параду претворили у војну вежбу са још више војника и још више опреме". У тексту се наводи да је српска војска користила више војника, оклопних возила и летелица, али да хрватска војска располаже већим буџетом, као и да су, иако малобројнији од српских "мигова", авиони "Ф-16" чију испоруку чекају, технолошки моћнији. 

Немогуће пре 2012.године

Вулин тврди да је вежба попут "Века победника" била немогућа пре 2012. године:

- Да нам је било ко наредио то, ми не бисмо могли да изведемо 8.000 људи. Нисмо имали 100 исправних тенкова и 100 посада које би могле да возе тенкове - рекао је Вулин, и додао да Србија сада има оклопну бригаду јачу и од француске.

Само је питање дана када ће Израелци и Американци напасти руске С-300 у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА