Најновије

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: Свет ће бити окован у ледено зло, погледајте какав пакао нам се спрема! (ВИДЕО)

Нова истраживања показују да највиши слојеви Земљине атмосфере реагују и да велике хладноће са рекордно ниским температурама тек долазе.

Снег и мраз (Фото: Pixabay)

Научник НАСА упозорава да нас чека најстрашније смрзавање у модерној историји и да ће Земља бити у леденом загрљају, јер Сунце улази у један од својих минимума доносећи рекордно ниске температуре.

Сунчевих пега није било у готово свим претходним месецима 2018, а ултраљубичасто зрачење је нагло опало. Нова истраживања показују да највиши слојеви Земљине атмосфере реагују и да велике хладноће са рекордно ниским температурама тек долазе.

- Тренд хлађења је очигледан - каже Мартин Млинчак, из НАСА истраживачког центра “Ленгли”.

- Високо изнад Земљине површине, близу ивице свемира, наша атмосфера губи топлотну енергију. Ако се садашњи трендови наставе, горњи слојеви атмосфере би ускоро могли постати рекордно хладни, најхладнији у космичкој ери (или: откако су почела космичка истраживања).
Ове податке открио је инструмент “Сајбер”, на НАСА сателиту “Тајмд” (Тимед), који прати емисије угљен-диоксида (ЦО2) и азот-оксида (НО), две супстанце које играју кључну улогу у енергетском билансу ваздуха од 100 до 300 километара изнад површине наше планете. Мерењем инфрацрвеног зрачења ових молекула, “Сајбер” може да утврди топлотно стање гаса на самом врху Земљине атмосфере, односно у слоју који научници називају термосфера.

- Термосфера се увек хлади током Сунчевог минимума и то је један од најважнијих начина на који 11-годишњи Сунчев циклус утиче на нашу планету - објашњава Млинчак.

Како се једанаестогодишњи циклус сунчаних промена приближава крају, термосфера је близу тога да буде рекордно хладна. Млинчак каже да би “то могло да се догоди за неколико месеци”.

Миодраг Линта упозорава: “За дом спремни” је постао легалан поздрав у Хрватској. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Научници помно прате догађаје на Сунцу како би на време упозорили на појаве које би могле да утичу на Земљу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА