Најновије

Крагујевац не да своју имовину у Макарској! Порука из Србије: Одмаралишта су наша, то мора бити свима јасно!

Хрватске дневне новине „Слободна Далмација” објавиле су у среду поруку градског правобраниоца Крагујевца Бранка Петронијевића да ће одмаралиште „Крагујевчани” у месту Градац код Макарске бити кад-тад враћено Крагујевцу.

Градац (Фото: Јутјуб)

Под насловом: „Порука из Србије: Ово што се на Макарској ривијери сада догађа правно је силовање, одмаралишта су наша, то мора бити свима јасно!” и са наднасловом „Крагујевац не одустаје”, најчитанији далматински лист објавио је јасан став поводом вести да је општина Градац преузела објекте које је Крагујевац саградио на земљишту купљеном пре шест деценија од општине Метковић (касније Плоче, сада Макарска).

– Одмаралиште у Градцу кад-тад ће припасти граду Крагујевцу, независно од тога какве законе Хрватска доноси. Само је питање колико ће обештећење Хрватска исплатити – поручио је Петронијевић за „Слободну Далмацију”, а пренео је и „Јутарњи лист”.

То је прва изјава званичног заступника имовине правног лица из Србије која је дата хрватским медијима и објављена. У истом тексту, лист цитира и начелника општине Градац Матка Бурића који каже да су крагујевачки објекти „страћаре и рушевине”. Петронијевић одговара да је одмаралиште у одличном стању – адаптирано и усељиво. – Волео бих да господин Матко Бурић објасни како је то могуће и ко је довео објекат у то стање.

Био је у Градцу прошле године, обишао цео комплекс који има шест зграда и зелене површине са стазама и степеништима, направио фотографије које документују да су објекти чак и климатизовани и да се у једном од њих налази дечји вртић.

Бурић одговара да је објекат реновирао предузетник који је пре десетак година „купио” комплекс од града Крагујевца, а затим додао да ту трансакцију није признао хрватски суд, па је зато објекат био запечаћен. Ипак, закључује да га Крагујевац не може опет „продати”, ако га је већ једном „продао”.

Петронијевић за „Политику” каже да одмаралиште у Градцу никада није продато али и да није на списку из јавног позива којим је Хрватска прошле недеље огласила давање у закуп 15 српских објеката на период од 30 година.

– Из фотографија које се налазе у прилогу јавног огласа јасно се види да је реч о руинираним објектима. Потенцијални закупац дужан је да плаћа закуп следећих 30 година и да у периоду од прве три године објекте приведе намени. Код појединих објеката то готово значи изградњу, с обзиром на њихово стање. Из изјаве Матка Бурића се јасно може закључити да је крагујевачко одмаралиште предато на коришћење локалним властима у Градцу, што смо и сами утврдили приликом наше посете у мају 2017. године. Дакле, локалне власти у Градцу нису ушле у посед крагујевачког одмаралишта на основу огласа о давању у закуп, већ неком врстом административног преноса који је извршила републичка власт. На фотографијама се види да наше одмаралиште није руинирано и да нема шта да се улаже, па смо чак и захвални хрватским властима што су у њега уселиле господина Бурића и његову екипу, јер ће се они старати о њему, спречити његово пропадање и вратити нам га ускоро у, верујем, одличном стању. Стога смо ми задовољни што ће у њему бити господин Бурић и остали јер ће нам га сачувати – наводи Петронијевић.

Писмо захвалности послаће и „Слободној Далмацији”. Наглашава да је град Крагујевац педесетих година прошлог века купио земљиште и на њему из својих средстава саградио објекте, који прате правну судбину земљишта.

– Господин Бурић својом изјавом да Крагујевац не може два пута продати одмаралиште потврђује да смо власници, јер како бисмо уопште и продавали нешто што није наше, поготово када је реч о непокретној имовини. Зато још једном наглашавам да је град Крагујевац у најповољнијем положају јер ће његову имовину одржавати локална власт у Градцу. Што нам га пре буду вратили у посед, то ће имати мање трошкова за одржавање – поручује Петронијевић.

Наглашава да ће Градско веће Крагујевца одлучити о томе како ће располагати својим одмаралиштем. До краја осамдесетих година прошлог века користили су га ђаци из Шумадије.

– Имајући у виду доказе којима располажемо, верујемо да ћемо до решења доћи без судског спора, у цивилизованој медијацији са властима Републике Хрватске. Ако то не успе, свакако ћемо покушати да до своје имовине дођемо судским путем – закључује правобранилац.

У изјави коју је објавила „Слободна Далмација” навео је да протокол један Европске конвенције о људским правима и основним слободама гарантује право на неометано уживање имовине. Актуелни Закон о управљању државном имовином Републике Хрватске назвао је својеврсним правним силовањем и неподобном правном калкулацијом.

Одмаралиште „Крагујевчани” чини комплекс од шест зграда, које је Хрватска 1993. године конфисковала и уписала у друштвено власништво. Начелник Градца најавио је да ће се у један објекат уселити општина, Туристичка заједница и библиотека, а да се у другом већ налази дечји вртић, док је трећи објекат намењен за „поливалентну дворану”. За најам преостале три зграде општина ће расписати тендер на коме ће предност имати теретане и салони за масажу.

Прочитајте ОВДЕ коме се то тресу руке кад помене српско море?

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Треба ескалирати питање враћања имовине српских фирми у Хрватској.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА