Најновије

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИМА: Русија ће оборити сваки авион који координира нападима дроном на њихову базу у Сирији

Прошле недеље је руско Министарство одбране оптужило САД да нападају њихову сиријску базу са ројем дронова вођених од стране авиона П-8 Посејдон америчке морнарице изнад источног Медитерана.

Хмејмим (Фото: РИА)

Русија је спремна да обори било који амерички авион који координоира УАВ нападе на њихову Хмејмим ваздухопловну базу у близини Латакије у Сирији, каже Владимир Шаманов, шеф комитета за одбрану ниже парламентарне куће, бивши командант руских ваздушнодесантних снага.

“У случају још једног америчког напада дроном на руску војну базу у Сирији, Русија је спремна да обори тај авион,“ рекао је Шаманов.

Шаманови коментари су пратили саопштење руског Министарства одбране да је амерички извиђачки авион Посејдон-8 координисао напад дроновима на ваздухопловну базу.

Према извештајима, ваздухопловна база се додатно нашла под таласима напада од стране малих наоружаних дронова, који су изгледа све софистициранији.

25.октобра је руски заменик министра одбране Александар Фомин рекао да је амерички извиђачки авион координисао напад на руску ваздухопловну базу у јануару 2018. године.

“Тринаест дронова се кретало у складу са заједничким борбеним распоређивањем, којима је управљала једна посада. Током свог тог времена, амерички извиђачки авион Посејдон-8 је патролирао у области Средоземног мора осам сати,“ рекао је заменик министра одбране.

Званичник је такође рекао да су САД снабдевале сиријске милитанте опремом која им је омогућавала приступ радио фреквенцијама којима управља руска авијација.

“Само техолошки напредна земља има приступ таквим алатима; они се не могу направити у сиријској пустињи,“ додао је Фомин.

У време напада, руски министар одбране је оптужио радикалне исламисте. Напад 8. јануара је укључивао укупно 13 дронова, од који је њих 10 пришло ваздухопловној бази, док је 3 покушало да нападне поморски објекат у Тартусу.

28.октобра, руски председник Владмир Путин је такође истакао повећање активноти дронова, нарочито у последња два месеца када су руске снаге, како је пријављено, обориле њих 50. Он је разговарао са новинарима након 4-страног самита о Сирији између Француске, Немачке, Турске и Русије.

“Русија задржава право да подржи сиријску владу ако терористи спроведу провокације из Идлиб зоне,“ рекао је Путин. “Прилично скоро – обавестио сам своје колеге – артиљеријски удари су испоручени из Идлиб зоне у правцу Алепа. У протеклих шест недеља до два месеца, наша ваздушна одбрана је оборила 50 ваздушних дронова у близини наше базе у Хмејмиму.“

Чим су изнети извештаји у вези са нападима дроном у јануару 2018. године, Пентагон је одбацио све оптужбе да су америчке снаге биле умешане у њих. Портпарол маринаца мајор Адриан Ранкин-Галовеј је 9. јануара рекао да “било која сугестија да су америчке или коалиционе снаге имале улогу у нападу на руску базу је без икакве основе и потпуно је неодговорна.“

Осим тога, ваздушна одбрана Русије у ваздухопловној бази у Хмејмиму је оборила два нападачка дрона која су лансирали милитанти који делују у сиријској покрајини Латакија, рекао је 10. августа генерал-мајор Алексеј Тсиганков, шеф руског центра за сиријско помирење.

“Током протекла 24 сата, јединице ваздушне одбране у вазухопловној бази у Хмејмиму су откриле два беспилотна ваздушна возила (УАВ) која су лансирана са територије која је под контролом илегалних ороужаних група на северу покрајине Латакија,“ рекао је Тсиганков на дневном брифингу. “Обе ваздушне мете су уништене на безбедној удаљености од базе.“

Дакле, изгледа да је ова ваздухопловна база под честим и спорадичним нападима дроновима. За њих су, како се наводи, највише кривили милитантне групе, а не америчку активност.

Свет на ивици нове катастрофе, светске силе држе војске у приправности. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА