Најновије

АМЕРИКАНЦЕ ОВО ЧЕКА АКО ПОСТАВЕ РАКЕТЕ У ЕВРОПИ: Русија има оштар одговор, на мети САД и њихови савезници (ВИДЕО)

Русија би могла да распореди ракете на територијама својих савезника уколико САД поставе слично оружје у Европи, упозорио је председник Спољнополитичког одбора горњег рома руског парламента Константин Косачев.

Руски одговор (Фото: Министарство одбране Русије)

Намера САД да се повуку из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987. године могла би да наговести могућност распоређивања ракета забрањених тим пактом у Европи, рекао је Косачев, преноси АП.

Високи руски посланик је упозорио да ће, уколико до таквог распоређивања дође, Русија својим оружјем узети на нишан америчке ракете.

Русија би, додао је Косачев, на такав потез могла да одговори и распоређивањем сличних ракета ближе својим суседима и, "ако треба, на територијама својих савезника".

Такве опције су, напоменуо је, хипотетичке и Русија се и даље нада да

Споразум INF може бити спасен.

"Активно радимо са свима који су спремни да сарађују с Русијом у појачавању притиска на САД како би се тај споразум сачувао", рекао је, али није прецизирао у којим би земљама евентуално могле да буду распоређене руске ракете.

Америчка агенција наводи да Русија има снажне војне везе са западним суседом Белорусијом, која се граничи са чланицама НАТО Пољском и Литванијом, а подсећа да су две савезнице одржале заједничке војне вежбе у јеку тензија са Западом.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је прошлог месеца да намерава да повуче САД из Споразума ИНФ због наводних руских кршења.

Москва је негирала да крши пакт и оптужила Вашингтон за његово кршење.

Споразум INF, који су потписали тадашњи председник САД Роналд Реган и совјетски лидер Михаил Горбачев, забранио је САД и Русији да поседују, производе или тестирају нуклеарне крстареће и балистичке ракете које се лансирају са копна, а домета су од 500 до 5.500 километара.

Такво оружје се сматрало посебно дестабилизујућим јер му је потребно свега неколико минута да допре до мете, остављајући политичким лидерима премало времена да одвагају одговор и повећавајући опасност од нуклеарног рата.

Да ли је НАТО инвазија на Русију спремна, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА