Најновије

ЕКОНОМСКА "ОЛУЈА": Ево колико су високе цене у продавницама на Космету

У Митровици се већ осећају последице срамне одлуке приштинских власти, Срби узнемирени и бесни. Залихе пастеризованог млека се топе, градилишта пред затварањем.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Последице неразумне одлуке Приштине о наплати таксе од 100 одсто на све производе који долазе из централне Србије и већ јуче су на северу Космета биле видљиве. Хлеб и пецива који се производе у Рашки, али и сви млечни производи с краћим роком употребе, јуче нису допремљени.

То је међу грађанима изазвало, са једне стране љутњу и бес, али исто тако и узнемирење и страх. Забринутост на лицу била је и код Бојана Симића, из Косовске Митровице, оца троје деце који је заједно са супругом кренуо у набавку намирница.

- Нисмо успели да купимо млеко за кување, а и залихе пастеризованог млека полако нестају. Сматрам да је та одлука сулуда и да је циљ Приштине да изазове психолошки рат и елементарну катастрофу. Да бисмо могли да живимо и одгајамо своју децу морамо да имамо и приступачне цене, што се оваквим потезима спречава. Верујем да ће наша држава Србија адекватно одреаговати и да ће се све побољшати у нашу корист - рекао је Симић, за "Новости".

Незадовољство грађана било је видљиво и у супермаркету "Гиле комерц", у центру северне Косовске Митровице. Менаџер продаје Лазар Спасојевић истиче да цене производа које имају у радњи нису мењане, али да су им залихе при крају:

- Приликом недавног повећања таксе за 10 одсто, цене су повећане, али би после нове одлуке литар јогурта могао да кошта и 300 динара. 

Одлука Приштине погодила је и грађевинску индустрију. Један од инвеститора у северној Косовској Митровици Радош Петровић каже да тренутно градилишта раде од материјала који је набављен раније.

Последице одлуке владе из Приштине осетилe су и на цени хлеба, који је у већини, не само српских већ и албанских, радњи са 30 поскупео на 40 до 50 центи. Иначе, претходних година на Космет је највише стизало брашно из центрлане Србије, али је увоз последњих дана због новог намета углавном обустављен.

Грађани Космета у четвртак су остали и без дневне штампе на српском језику. Дистрибутер "КиМ БЕОКОЛП" из Косовске Митровице, вратио је са административног прелаза Јариње поруџбину, не желећи да плати таксу од 100 одсто.

- Последњих петнаестак дана сами смо плаћали повећани порез за 10 одсто, али је такса од 100 одсто заиста неприхватљива. Обавестили смо добављаче и издаваче и очекујемо да се пронађе решење - рекао је за директор фирме "КиМ БЕОКОЛП" Звездан Михајловић.

Како су шиптарски специјалци упали у северни део Косовске Митровице, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Живот на мањински начин – општине на северу Космета

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА