Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ СРАМНЕ АКЦИЈЕ РОСУ: Британци режирали десант Албанаца на север!

Најмрачнији сценарио, на који су српске безбедносне службе упозоравале месецима - да Албанци, уз помоћ моћних савезника, припремају ратничку стратегију отимања севера Косова и Метохије и изазивања дестабилизације за коју би били оптужени Срби и Београд - Приштина је у петак почела да спроводи, доводећи нашу јужну покрајину на ивицу рата, поновним упадом РОСУ у северну Косовску Митровицу!

Росу (Фото: Јутјуб)

За овај подмукли план, лидери косовских Албанаца, према незваничним информацијама, имају подршку пре свега Амбасаде Велике Британије, али и САД на КиМ, са којима су на директној вези и за које постоје сумње да иза кулиса "диригују" овом акцијом Приштине, која уз драстично подизање такса на робу из централне Србије угрожава наш народ и јужно и северно од Ибра.

Уз звуке сирена за узбуну, у петак у зору око 4 сата, 40 специјалаца РОСУ, наоружаних дугим цевима, упали су у Северну Косовску Митровицу са више од десет полицијских возила и заузели виталне тачке у граду, под изговором да траже осумњичене за убиство Оливера Ивановића. Уз примену силе, упадајући у породичне куће, албански специјалци, наводно у оквиру истраге атентата на лидера ГИ СДП, ухапсили су Недељка Спасојевића, Драгишу Марковића, Марка Рошића и Сашу Ћурића. Свима је експресно одређен притвор до 48 сати. Покушали су да приведу и потпредседника Српске листе Милана Радојичића, али га нису пронашли.

Митровица је у тим тренуцима подсећала на ратиште. Праштале су шок-бомбе, а чули су се и рафали из аутоматског оружја. У целом граду укључио се аларм за узбуну. Препаднути Митровчани изашли су из својих домова и почели да се окупљају на Тргу цара Лазара. Многи су отрчали до моста који град дели на два дела, страхујући да Албанци нису кренули на њих.

Истовремено, маскирани и тешко наоружани специјалци спроводили су своју опасну мисију. Ухапшене су брутално тукли рукама, ногама и кундацима, пред члановима њихових породица. За тили час су се окупили Срби испред зграде у којој живи ухапшени Марковић, а у којој стан има и функционер Радојичић. Напетост се осећала у ваздуху и довољна је била и најмања варница, несмотрен потез албанских командоса, па да се опет упали ратни пожар. То ће касније пред новинарима искрено и невољно признати и Горан Ракић, градоначелник Митровице.

Ова срамна операција од зоре је подигла на ноге српски политички и безбедносни врх, који је практично био у непрекидном заседању. Председник Србије Александар Вучић одржао је на Андрићевом венцу састанак са шефовима служби безбедности, командантима свих војних и полицијиских јединица, а премијерка Ана Брнабић и министри отказали су све раније заказане активности и сазвали хитну ванредну седницу Владе. У зграду Предсеништва шеф државе и премијерка у петак увече су имали састанак и са министрима.

Владајући тандем је о кризи на КиМ претходно информисао и амбасадоре Русије и Кине, Александра Чепурина и Ли Манчанга, којима је председник пренео да је на делу до сада најснажнији покушај угрожавања опстанка Срба на КиМ и да Србија никад није била у тежој ситуацији. Он је упозорио и да су угрожени мир и стабилност у целом региону.

- Упад јединица РОСУ у Северну Митровицу показао је да су снаге Кфора, односно НАТО, намерно обмањивале свеукупну јавност и данас је свима јасно по чијем налогу и у спрези са којим силама су представници Алијансе лагали. Србија ће и у постојећој ситуацији наставити да се понаша озбиљно и одговорно - рекао је Вучић дипломатама из Москве и Пекинга.

Амбасадор Чепурин истакао је да руско руководство с пажњом прати развој ситуације, што се види и из саопштења руског МСП и да верује да ће Србија, као озбиљна држава, умети да се одговорно носи са провокацијама и претњом конфронтацијама.

Кинески амбасадор пренео је да ће одмах о свему обавестити председника Си Ђинпинга и да Србија може да рачуна на подршку Пекинга:

- Кина одлично разуме шта се дешава на КиМ. То је већ познати сценарио напада на интегритет Србије.

Председница Владе је поводом увођења такса на српску робу, за које очекује реакцију ЕУ, навела и да је то питање и за Уједињене нације, јер је Унмик један од потписника ЦЕФТА споразума, и да очекује подршку Кине у најважнијој светској организацији.

Током дана шеф државе чуо се и са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, са којим се сагласио да је потребно да се сачувају мир и стабилност. Вучић је рекао да је Србија изложена снажним провокацијама Приштине које угрожавају безбедност Срба на КиМ, али и мир и стабилност у целом региону.

Одржан је и састанак Кризног штаба четири општине на северу КиМ - Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток - са којег је упућен позив грађанима да не наседају на провокације, јер је најбитније сачувати мир и безбедност. Констатовано је да одлука Приштине о блокади увоза робе из централне Србије изазива хуманитарну кризу на северу КиМ и угрожава физички опстанак нашег народа.

Иначе, председник такозване државе Косово Хашим Тачи ручао је у четвртак са британским амбасадором Рори О'Конелом, где је, како незванично сазнајемо, добио подршку за упад у северни део Косовске Митровице и хапшење четворице Срба.

Занимљиво је да су албански специјалци баш сада, три дана после неуспеха у Дубаију, када су остали без чланства у Интерполу, кренули у хапшења у случају убиства лидера Срба са КиМ Оливера Ивановића који је страдао пре десет месеци и чији је "досије" малтене од напада - у фиоци.

Тачи је у петак кратко прокоментарисао и ручак којем су присуствовали и његови саветници:

- Ишао сам да уживам.

Из Амбасаде Велике Британије у петак нису одговорили на питање "Новости" о томе шта се догађало током ручка и какав је њихов став о потезима Албанаца.

Привођен због чаура

Двојица ухапшених, Недељко Спасојевић и Драгиша Марковић, припадници су Косовских полицијских снага. Овај други је већ једном привођен у оквиру истраге убиства лидера ГИ СДП, како је тада образложено, због сумње да је узео чауру са места злочина.

Марковић је тада био суспендован, али је убрзо враћен на посао. Спасојевић је истражни полицајац и досад није помињан у вези са убиством Ивановића. Рошић је један од вођа навијача Партизана из Митровице, док је Ћурић један од људи који су се истакли као чувари моста на Ибру, када су Албанци хтели да уклоне барикаде које су делиле северни и јужни део града. Како је косовско тужилаштво саопштило, тројица ухапшених осумњичени су у вези са истрагом убиства, а једна особа је притворена зато што се супротстављала хапшењу. Налазе се у притвору у Приштини.

Европа "пажљиво прати"

Европска унија пажљиво прати развој ситуације на Косову и у сталним је контактима са различитим странама. Све одговорне институције на Косову морају у потпуности да се придржавају владавине права - поново се у петак огласила Маја Коцијанчич, портпаролка европске шефице дипломатије Федерике Могерини.

Она је поновила и снажну осуду ЕУ, када је реч о убиству Оливера Ивановића, и рекла да очекују да надлежни органи власти на Косову учине све што је у њиховој моћи како би починиоце овог злочина извели пред лице правде, и то без одлагања.

Прочитајте ОВДЕ све о шиптарским специјалцима о којима се мало зна.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упад јединица РОСУ на север Косова представља даљу дестабилизацију у односима и могуће је да је циљ скретање пажње са одлуке о увођењу 100-процентних такси на робу из Србије, оценио је председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА