Најновије

БРИТАНЦИ НАПУШТАЈУ БРОД КОЈИ ТОНЕ! ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА БРЕГЗИТ: ЕУ одобрила споразум, чека се ратификација британског парламента! (ВИДЕО)

Лидерима 27 чланица ЕУ било је потребно мање од једног сата да на састанку у Бриселу једногласно одобре постигнути Споразум о Брегзиту. Председник Европског савета Доналд Туск саопштио је да су лидери 27 земаља ЕУ одобрили Споразум о повлачењу Велике Бртианије из ЕУ и политичку Декларацију о будућим односима.

Застава Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске (Фото: Јутјуб)

- ЕУ 27 је одобрила Споразум о повлачењу и политичку Декларацију о будућим односима ЕУ и УК - поручио је Доналд Туск на свом твитер налогу. Лидери Европске уније окупили су се на ванредном самиту у Бриселу како би потврдили нацрт Споразума о повлачењу Велике Британије и одобрили политичку Декларацију о будућим односима.

Договор Лондона и Мадрида око Гибралтара уклонио је једну од последњих препрека на путу уређеног изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ омогућивши да Споразум о повлачењу постигнут на нивоу преговарача и политичка Декларација о будућим односима буду подржани од стране ЕУ.

- Није лако гледати УК како одлази из ЕУ. За мене је ово тужан тренутак. Учинили смо све како би овај тзв. развод био што безболнији, али разводи никад нису безболни - изјавио је председник Европске комисје Жан Клод Јункер долазећи на самит.

Он је позвао и британски парламент да ратификује постигнути споразум, оценивши да је у питању ”најбољи могући договор за Британију”, али и истичући да ЕУ неће мењати своје фундаменталне позиције.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мишел Барније задовољн је постигнутим споразумом с Лондоном као и показаним јединством 27 чланица Уније током преговора.

- Сада је време да се преузме одговорност. Овај договор је неопходан како би се изградило поверење и будуће партнерство. ЕУ и УК ће остати пријатељи и партнери - поручио је Барније.

Председник Европског парламента Антонио Тајани је долазећи на ванредни самит о Брегзиту изјавио да је оптимиста и да је ”на столу добар договор како за ЕУ тако и за УК”.

- Мислим да имамо добар договор за ЕУ и УК. Сада треба гледати у будућност. УК ће напустити ЕУ, али ће остати европска земља. Треба заједно да радимо сада на добрим односима после Брегзита - поручио је Тајани.

Он је за децембар најавио резолуцију Европског парламента о Брегзиту и позвао британски парламент да сарађује по питању усвајања Споразума о повлачењу Велике Британије из ЕУ.

Расте напетост на Криму. Погледајте ОВДЕ шта се дешава у територијалним водама Русије.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тереза Меј о Брегзиту у британском парламенту

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА