Најновије

ДАЧИЋ: Не треба нам вербална реакција, већ да се таксе укину

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Београду не треба вербална реакција на одлуку Приштине да уведе таксе на српске производе, већ нам треба једноставно да Приштина повуче ову меру. Ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али са оваким одлукама дијалога нема, поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да постоји инаћење Приштине када је реч о одлуци да се уведу таксе на робу из Србије.

"Ситуација је таква да очигледно постоји једно инаћење или да тако кажем један већ нови круг лудила који долази до тога да сада више није ни Србија та која је крива за све, сада се оптужује и међунардона заједница. Чак постоје и неки говори о томе да не треба да послушају ни САД", каже Дачић.

Указао је да многи аналитичари кажу да је то борба за опстанак неких политичара на Косову, али да искрено не верује у то.

"Више можда верујемо у то да постоје различито подељене улоге и када год је Приштина хтела да изврда испуњавање неке обавезе увек је постојао један тамо који је био као блажи, а други је био оштрији", додао је Дачић.

"Овде имате тај један екстремизам који се већ сада проширио и на Албанију, јер то је једна логика ако нам не иде добро, пошто смо ми већ у живом песку, онда ћемо и друге да увучемо у живи песак", наглашава министар.

Истакао је да је Приштина одлуком саму себе увукла у живи песак.

"Из овога нема рационалног излаза без једне одлуке, а то је да се укине та одлука, а укидање те одлуке би био још један, по њиховим терминима, неуспешан потез", рекао је Дачић.

Када је реч о реакцијама Брисела и Вашингтона, Дачић каже да они јесу реаговали, али да нама не треба вербална реакција.

"Шта ће да кажу Брисел и Вашингтон на овакав један потез који је незабележен и на политичкој и на економској сцени... Нама не треба вербална реакција, треба нам једноставно да Приштина повуче ову меру", нагласио је Дачић.

На питање како ће Приштина повући меру, Дачић каже да мисли да то може само притиском.

"Они су на дугме. Ми немамо никаквих дилема. Па да ли је сам Харадинај рекао да они немају спољну политику, већ да имају спољну политику САД. Па ако је то тако, изволите укључите то дугме или га искључите", поручио је Дачић.

"Србија не дозвољава да и она буде увучена у живи песак"

Сматра да Приштина игра игру како би се Србија ставила у што гору позицију.

"Оно што је добро је да Србија шаље позитивне поруке, да не дозвољава да и она буде увучена у тај живи песак те сулуде политике. Са друге стране, ми смо послали јасну поруку да не желимо заоштравање стуације, ми не желимо да неким нашим потезима допринесемо да неко може да каже криве су и једна и друга страна, али наравно чекамо реакцију", додао је шеф дипломатије.

"Они су их створили, рекао сам створили сте монструма морате да га контролишете и да управљате њиме иначе ће одвући све у живи песак", додао је Дачић.

Одговарајући на питање жели ли Америка да преузме контролу над дијалогом Београда и Приштине, Дачић каже да не верује да жели да преузме контролу, јер за Америку то није главно питање будући да имају друге кризе којима се баве.

"Они се укључују, али се они више укључују да отварају врата да може о томе да се разговара, али они не учествују у процесу као што не учествују ни Русија ни Кина", објашњава Дачић.

"ЕУ наставља да моделира овај дијалог. Ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али са оваким одлукама дијалога нема", додаје Дачић.

На Западу да убеди Приштину да се таксе укину

На питање да ли је у контакту са партнерима са Запада и да ли уверавају да ће таксе бити укинуте, Дачић наглашава да је на "њима да убеде Приштину да се те таксе укину".

"Они су хтели да изјадначе и да направе неку симетрију кривице, да смо ми њих изазвали тиме што смо победили у Интерполу. Шта је требало да дозволимо да тај један нелегални потез се легализује тиме што ће они постати чланови међународних организација", упитао је Дачић.

Коментаришући изјаву коју је јуће дао командант команде Здружених снага НАТО-а Џејмс Фого у Приштини да Косову прети изолација, због такси, Дачић каже: "Дај боже да је то тако, ја нешто не верујем".

"Да није било НАТО бомби никад они ово не би постали, али тих бомби више нема и мора да схвате да се сада води политичка битка", сматра Дачић.

Навео је да у свему томе ми бранимо своје националне и државе интересе.

"Никакав део договора није био да Косово улази у међународне организације, већ само у регионалне организације са којима се ми слажемо. Они хоће на силу да уђу у Унеско, они хоће на силу да уђу Интерпол, они хоће у Савет Европе, у УН, од тога нема ништа. Без договора са Београдом нема решења овог проблема", рекао је Дачић.

Срби треба да буду мирни

Србима је поручио да треба да буду мирни. 

"Мислим да Срби треба да буду мирни, треба да рационално прилазе овом проблему и да наравно у пуној коорданицији са Београдом и државним руководством радимо на томе да одбранимо наше националне и државне интересе", наглашава министар.

"Њима не иде добро, да им иде добро не би ово никад урадили, ово је потез лудака и очајника. Зато ми треба коначно да победимо у политици, а не само у ратовима", додао је Дачић.

На питање остају ли Срби у извршној власти у Приштини, Дачић каже да то не зна и да све зависи од даљег тока, као и да данас долазе на разговоре са председником Александром Вучићем.

"Оно што је сигурно, овакви потези потпуно руше Бриселски договор. Са друге стране, Бриселски договор прави један систем да и Срби учествују и ако Срби излазе из тог система онда више немамо договор", закључио је Дачић и додао да мисли да то није ни интерес међународне заједнице.

Хан поново уцењује Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА