Најновије

ЕП УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ О СРБИЈИ: Ево шта стоји у тексту документа

Европски парламент је већином од 503 гласа "за" усвојио Резолуцију о Србији, којом се констатује напредак земље на путу приступања ЕУ. Против је било 85, а 47 посланика се уздржало од гласања. Нормализација односа са Косовом поново је назначена као кључна за даљи напредак Србије.

ЕП (Фото: Pixabay)

Резолуцијом се указује на потребу јачања реформи посебно у области владавине права. У основи резолуције је извештај известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера.

Он је ове године тежиште ставио на пет области: економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад парламента Србије.

Србија је и ове године највише похвала добила на рачун спроведених економских реформи, јачања привредног раста и макроекономске стабилности.

Навише пажње и овога пута Европски парламент дао је области владавине права у Србији уз констатацију да је напредак у тој области кључан за целокупни напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Посебно се инсистира на независности правосуђа, јачој борби против корупције и организованог криминала, као и на обезбеђивању услова за медијске слободе и слободу изражавања.

Европски парламент похвалио је Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио "важност нормализације односа са Косовом".

Србија се позива на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина.

Наглашава се важност убрзања "нове фазе дијалога" која се се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова кроз "дефинисани правно обавезујући споразум", а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза.

"Подршка дијалогу" 

Резолуција о Србији ове године има истоветан део текста као и Резолуција о Косову, у коме се наглашава "мултиетничка природа и Косова и Србије" као и чињеницу да "етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону".

"Подржава се дијалог коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Сматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право", стоји у тесту обе резолуције.

И ове године Европски парламент позвао је Србију да више усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ "укључујући и политику према Русији".

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер је поводом усвајања Резолуције о Србији поручио да је земља напредовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.

"Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније. Та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења иако разумем да није лак тренутак у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стране Приштине", поручио је Макалистер.

Резолуције Европског парламента немају обавезујући карактер, али служе као важне политичке смернице земљама које се налазе на путу евроинтеграција као и земљама чланицама ЕУ.

Европска народна партија (ЕПП) поздравила је напредак Западног Балкана у процесу европских интеграција и оценила да је усвајањем резолуција о пет партнера са Западног Балкана Европски парламент потврдио европски пут региона.

"Проширење ЕУ на Западни Балкан довешће обе стране до веће стабилност и безбедности и биће узајамно корисно. Бржи и стабилнији Западни Балкан значи просперитетнија и стабилнија Европска унија. Од највећег приоритета су владавина закона, борба против организованог криминала и корупције, реформе правосуђа и администрације", поручио је потпредседник ЕПП задужен за проширење Андреј Ковачев.

Како је народни посланик са КиМ ударио на Вучћа погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЕП о слободи говора и медија у Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА