Најновије

РУСИЈА УСПЕШНО ОСВАЈА ЕВРОПУ И АЗИЈУ: Користе нешто моћније од оружја пред чиме нема одбране! (ВИДЕО)

Москва успешно јача своје присуство на тржишту природног гаса упркос свим покушајима Запада да је у томе спречи.

Путин (Фото: РИА)

То је резултат руске политике прилагођавања новим реалностима тржишта и великих улагања у инфраструктуру, оцењује Волстрит журнал.

Подсетимо, уз "Гаспромов" тренд раста извоза природног гаса, на тржиште течног гаса успјешно се пробија и руска компанија "Новатек", која је покренула извоз из свог комплекса "Јамал ЛНГ", док би други комплекс, "Арктик ЛНГ 2", требало да почне са извозом 2022 године.

Пошто је постала директан конкурент америчким извозницима гаса из шкриљца, Русија је ове године постала главни играч на растућем ЛНГ тржишту. Москва истовремено кроз постојеће гасоводе продаје гас Европи "рекордним ритмом", а на истоку завршава изградњу великог гасовода до Кине, најбрже растућег тржишта природног гаса у свету. Џорџ Канчев, колумниста Волстрит журнала, подсећа да је природни гас најважнији извор енергије за домаћинства, фабрике и електране, а да потражња за њим расте брже него за било којом другом врстом горива.

"Снабдевајући Запад овим гасом, што је тренд који се све више убрзава, и велике азијске земље попут Индије и Кине, Русија добија чврсту валуту и место у глобалној геополитици", уверен је Канчев.

Успркос бомбастичним изјавама, из САД је стигло само неколико терета природног  (ЛНГ) течног гаса, а ове године је "Гаспром" на конференцији улагача описао амерички извоз течног гаса у Европу као "капљицу воде у већ пуној великој чаши", коју пуни Русија. Вест која је промакла многима јесте да је Индија, која је претходно куповала гас од америчких произвођача, прошлог септембра примила је прву испоруку руског ЛНГ на основу уговора вредног 25 милијарди долара.

Осим тога, Кина је недавно наметнула царину на амерички ЛНГ, што је прилика за Москву да повећа свој извоз на кинеско тржиште.

Како наводи Волстрит журнал, пре две године, када су први терети америчког течног гаса напустили терминал у Луизијани и отишли за Европу, европски политичари су предвиђали да ће се, захваљујући новим испорукама плина из Сједињених Држава и Катара, завршити руска доминација на тржишту гаса Старог континента.

Међутим, Москва се брзо прилагодила новим конкурентима и ограничењима, посебно са све већим продајама гаса на аукцијама, где се гас испоручује купцима који највише нуде. На другој страни, клијенти руских компанија су стекли већу флексибилност и могу да рачунају на ниже цене.

Русија је уложила много новца у гасну индустрију, укључујући финансирање изградње гасовода "Моћ Сибира" за кинеско тржиште у вредности од 55 милијарди долара. Овај гасовод ће почети са испорукама у децембру следеће године.

Прошле године у децембру руски председник Владимир Путин је покренуо и пројекат "Јамал ЛНГ", преко којег ће се течни гас испоручивати на азијско тржиште, а прошле зиме је за време великих поларних хладноћа неколико терета из овог комплекса хитно послано на европско и америчко тржиште.

"Москва ради и на повезивању својих главних поља гаса на острву Сахалин са Кином помоћу још једног гасовода. Све наведено је резултат једне од главних предности руског гаса - његове ниске цене. На пример, договорене испоруке ЛНГ у Индију у оквиру 20-годишњег уговора је цена течног гаса из Русије око 7 долара за милион британских термалних јединица (БТУ), што је за Индију 1,5 долара јефтиније него за исте испоруке гаса из Катара или САД”, закључује Канчев.

Истовремено је цена гаса из постојећег комплекса "Јамал ЛНГ" за Европу нижа од америчких и аустралијских добављача и руско гориво је за евопско тржиште коштало 6 долара за милион британских термалних јединица (БТУ). Компанија "Новатек" је навела како ће отварањем комплекса "Арктик ЛНГ 2" озбиљно променити ситуацију на тржишту. Рок за почетак испорука је одређен за крај 2022. Трошак течног гаса би се требао да се смањи с 4,1 долара на 2,5 долара за милион БТУ.

Тиме "Новатек" жели да смањи цену ЛНГ за Европу на 4,4 долара, а за Азију на 6,1 долара за милијун БТУ. Пратити ове цене биће веома тежак задатак за било ког конкурента.

По први пут лансирана ракета "Уран". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин је свестан ситуације у Керчевом пролазу. Русија сазива хитан састанак Савета безбедности УН

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА