Најновије

ПРАВОСЛАВНА ЕНИГМА РЕШЕНА: Кијев ипак није добио аутокефалност?

Изјава представника Васељенске патријаршије архиепископа Јова да Московска патријаршија на територији Украјине више не постоји дигла је велику медијску буру у Русији и Украјини.

Храм Св. Андреја у Кијеву (Фото: Pixabay)

Архиепископ Јов је јуче на каналу Би-Би-Си Украјина рекао да Васељенска патријаршија укида акт из 1686, године и да Московска патријаршија на територији Украјине више не постоји. Та реченица је привукла велику медијску пажњу у целом православном свету, али то није било једино што је он изјавио.

Он је даље додао да се сви архијереји и свештеници у Украјини враћају под окриље Васељенске патријаршије, што значи да није призната аутокефалност Украјинске православне цркве на челу са самопроглашеним патријархом Филаретом. Филарет према одлуци Васељенске патријаршије је сврстан у ранг осталих архијереја, тако да се ту не може говорити о патријаршији.

У Украјини делује више црквених структура, а две највеће расколничке струје предводе Филарет (УПЦ Кијевске патријаршије) и Макарије (Украјинска аутокефална православна црква – УАПЦ). Васељенска патријаршија не може да дозволи две паралелне црквене структуре у Украјини, а Московска патријаршија би у том случају била трећа канонска структура. Стога је одлучено да се свештенство и монаштво у Украјини враћа под управу Цариграда.

Архиепископ Јов је тиме објаснио да су Филарет и Макарије одлуком од 11. октобра враћена свештеничка звања и да нема никаквог украјинског патријарха.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анатема за Филарета

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА