Најновије

ХРАДИНАЈ: Србија нуди признање за део територије

Тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај написао је у ауторском тексту за "Вашингтон пост" да председник Србије Александар Вучић, наводно уз подршку Русије, нуди признавање у замену за део територије Косова.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

Србија, како он тврди, "жели да створи етнички 'чисту' државу, да одузме људима држављанство и протера их из њихових домова", како каже, "превисока цена".

Од "његове земље" - Косова - се, пише даље Харадинај, тражи "да начини немогућ избор који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запретио америчким савезницима".

"Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбедности и просперитета, има неких који би волели да се Косово увуче у такозвано 'мирно' етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити - уместо тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира", тврди Харадинај.

Он је, такође, написао да су Србија и њен савезник Русија одбили да признају суверенитет Косова и да су се борили да блокирају пријем Приштине у УН, као и да је, како наводи, Србија, "кршећи Бриселски споразум" о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама.

Харадинај је поновио и да је, осујећењем покушаја Косова да уђе у Интерпол, како он сматра, помогнут организовани криминал и нанета штета унутрашњем спровођењу закона.

Харадинај је изјавио  да је мера о додатном повећању пореза на робу из Србије за 100 одсто "суверена одлука Косова".

Харадинај је то поручио на свом Фејсбук профилу као одговор на захтев шефице европске дипломатије Федерике Могерини, која је у више наврата тражила од Приштине да ту меру повуче.

Исти захтев Могеринијева је јуче упутила косовском председнику Хашиму Тачију са којим је разговарала телефоном.

"Повећани порез за 100 је суверена одлука Косова, служи као порука свима да смо будни, свесни да смо сами. Пред локалним произвођачима је 'златно доба', које би они требало да искористи за оснаживање и одрживост на тржишту. Фискална реформа, која их оснажује, као и порез на увоз из Србије и БиХ, створила им је најбоље околности и уклонила дискриминацију", навео је Харадинај.

Напоменуо је да је јутрос присуствовао Првој националној конвенцији произвођача, где је, како каже, указао да "Косово сада има више самопоуздања и да наши произвођачи добијају поверење потрошача на нашем и на европском тржишту".

Тачи: Нема коначног споразума без дефинисања граница

САД и председник Трамп снажно подржавају процес дијалога, преговора и могућност постизања коначног споразума Београда и Приштине, изјавио је косовски председник Хашим Тачи.

Он је у интервјуу за албански сервис Гласа Америке рекао да је "тренутак да Србија и Косово постигну коначни споразум" и да је америчка подршка у том смислу конкретнија него раније.

Он није прецизно одговорио на питање треба ли укинути царине на српску робу на Косову, али је рекао да се кроз "унутрашњи дијалог и сарадњу са међународним партнерима та ситуација мора превазићи".

"Ми смо у последњим корацима, коначној фази постизања мировног споразума између Косова и Србије", казао је Тачи.

Он је додао да се нада да ће у наредним данима бити формиран преговарачки тим институција које излазе из косовског парламента.

"Једна ствар коју треба знати јесте да без дефинисања граница нећемо имати коначан мировни споразум који гарантује међусобно признавање", тврди Тачи.

Он, такође, тврди да неће бити етничких граница, као и да ће карактер и реалност мултиетничког Косова бити очувани.

Колико је НАТО имао мртвих у рату против Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај: Дијалог само уз признање

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА