Најновије

ХРВАТСКА ПРОПАДА: Многи параметри указују на то

Из Хрватске ће током наредне четири године отићи 300.000 људи и то ће бити крај, упозоравају хрватски предузетници, коментаришући изузетно лоше привредне и правосудне параметре, који земљу сврставају на светско дно.

Загреб (Фото: Pixabay)

Мањи порези, мање државе у привреди, а више правде - то су циљеви којима теже хрватски привредници, уз опаску да су они сада тешко оствариви.

На скупу организованом у Загребу упозорено је да се Хрватска током последњих година суочава са масовним исељавањем. Десетине хиљада људи, поготово млађих, сваке године одлазе у земље са јачим економијама и бољим животним стандардом.

Иако последњих година Хрватска има економски раст, он је и даље испод три одсто, што је знатно мање у поређењу чак и са источноевропским земљама.

Ако се упореди са већином других земаља, Хрватска, заправо, пропада - став је учесника скупа који је организовала странка "Паметно".

Хрватска је чак и иза афричких земаља, према неким критеријумима.

Према ефикасности правосуђа у решавању спорова Хрватска је 139, од 140 рангираних земаља света, према независности судства 120, а према оптерећењу државном регулацијом 138.

Уведене су и неке нове категорије у рангирању, па је Хрватска у области оријентације на будућност 133. од 140 земаља света.

Када је реч о порезу, према учинку пореза на подстицање инвестиција, Хрватска је тек 132. а у ефекту опорезивања за подстицање рада 134.

Према капацитету државе да привуче таленте Хрвати су на 133. месту, а према капацитету да их задржи 132.

Хрватска има и неконкурентне порезе у односу на друге земље, а проблем је опорезивање рада, уз катастрофално лошу услугу коју држава заузврат пружа, преносе економски портали.

А у чему Србија назадује, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исељавање младих из Хрватске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА