Најновије

КУРЦ НАМ ЗАБАДА НОЖ У ЛЕЂА: Аустрија ће подржати самопроглашено Косово у Интерполу

Себастијан Курц, аустријски канцелар рекао је агенцији АПА, поводом посете Приштини, да та земља подржава напоре Косова да буде примљена у чланство Интерпола.

Курц и Тачи (Фото: Сајт канцелара Аустрије)

Себастијан Курц тврди да је и његов коалициони партнер Слободарска странка Хајнца Кристијана Штрахеа променила свој став с тим у вези.

Наиме, Штрахе је приликом недавне посете шефа српске дипломатије Ивице Дачића Бечу најавио да Аустрија неће подржати пријем Косова у Интерпол, нити у било коју међународну организацију, док се не постигне решење између Београда и Приштине.

Штрахе је, пре две недеље, рекао и да је тај став усаглашен и са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, који је, међутим, тада поручио да аустријски став није у потпуности решен.

АПА додаје да Влада у Бечу наводи да је Курц договорио са Штрахеом и министром унутрашњих послова Хербертом Киклом да ће "Аустрија на том састанку прихватити чланство Косова".

Штрахе је имао критички став према чланству Косова у Интерполу, али су експерти изнели аргументе у вези међународне полицијске сарадње, који су били одлучујући, наглашено је из аустријске владе.

Указује се да је приоритет председавања Аустрије ЕУ да се подрже све државе Западног Балкана у приближавању ЕУ, као и у спровођењу потребних реформи.

"То посебно важи и за област унутрашње безбедости и борбу против корупције. Ми због тога имамо интерес за појачану полицијску сарадњу", рекао је Курц.

И министар унутрашњих послова Кикл истакао је у изјави да, и поред све оправдане критике, чланство Косова у Интерполу доноси предност у борби против криминала, пошто олакшава прекограничну сарадњу полиција.

Која завера је откривена у Србији након 15 година, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта ће бити ако самопроглашено Косово уђе у Интерпол и УНЕСКО?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА