Најновије

ШАМАРЧИНА: Ево зашто је Додик одбио да се сретне са амбасадором Аустрије у БиХ Мартином Памером!

Председник Републике Српске Милорад Додик одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је, како наводи Додик у писму Памеру, "као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође".

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

"Својим пристрасним наступима веома често сте излазили из оквира доброг дипломатског понашања и тиме нас удаљавали од жељене сарадње са државом коју изузетно поштујемо и са којом смо хтјели да сарађујемо", истакао је председник Српске у писму упућеном Памеру након што је аустријски дипломата затражио састанак са Додиком.

Додик је у писму навео да Република Српска и он лично имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању.

"Својим деловањем и јавним иступима грубо сте се мешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ", наглашава се у писму.

Председник Српске и новоизабрани члан Председништва БиХ навео је да је аустријски дипломата "само прије неколико месеци учествовао у необјашњивом скандалу у Требињу, када је грубо и бахато напао групу пензионера, која му није дозволила да их фотографише, да би након тога обмањивао јавност да је нападнут".

"Да ли сте размишљали какву штету сте нанели и Републици Српској и српском народу креирајући измишљотину о наводном нападу на једног дипломату", упитао је Додик у писму упућеном Памеру.

Додик тврди да је Памер "отворено и некритички исказивао подршку високом представнику у БиХ", који је, како додаје председник Српске, "такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе међународног (Дејтонског) споразума и међународног права".

"Ово су само неки од разлога због којих сам присиљен да одбијем сусрет са Вама, а по доласку на дужност српског члана Председништва БиХ о Вашем раду у Сарајеву упознаћу све релеванте државне органе Аустрије. Изражавам дубоко поштовање према држави Аустрији са којом Република Српска, упркос Вашим напорима, сарађује и надамо се сарађиваће и даље, посебно након Вашег одласка", поручио је председник Додик.

Он је, иначе, поводом искључења Обрена Петровића из СДС-а рекао да ако то има везе са његовом посетом Добоју, да ће већ сутра отићи у Гацко  па да искључе и Вукоту Говедарицу:

"Што би то имало везе са мном, то је њихова унтрашња ствар. Ја сам као председник ишао тамо да видим како стоје ствари са спортском двораном, болницом... Дан пре тога је деблокирана процедура везана за дионицу аутопута, што је веома важно, 70 милиона евра је коштало, дакле ишао сам тамо да то промовишем. Ако се то некоме није свидело нека то објасни својој структури, ја с тим немам ништа", рекао је Додик.

Истакао је да има у задње време добру сарадњу са Обреном Петровићем са којим је јуче договорио да се његова два посланика прикључе скупштинској већини коју предводи СНСД и да ће Обрен Петровић у Представничком дому радити заједно са њима и бити део посланичке екипе заједно са СНСД-ом.

Прочитајте ОВДЕ зашто су Босанци забринути због Косова.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик је победио али без Павића, Ђокића и социјалиста не постоји.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА