Најновије

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: Славимо Светог великомученика Димитрија!

Српска православна црква данас слави дан Светог великомученика Димитрија, који је у народу познатији као Митровдан Дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан, слави се 8. новембра. Овај датум се у народу означава и као хајдучки растанак, и доба године када почиње зима.

Свети Димитрије (Фото: СПЦ)

Светац кога као крсну славу славе многе српске породице проповедао је хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Разјарени цар бацио је због тога Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео који га је укрепио у страдањима. После неколико дана је погубљен.

Хришћани су тајно сахранили његово тело из којег је почело да тече миро, којим су се болесни лечили. Мошти светог Димитрија, који је своје богатство разделио сиромашнима, налазе се у Солуну. Свети Димитрије је и заштитник овог грчког града, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.

Народна веровања

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима. Како кажу народна веровања, уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде у свом дому, тај ће преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове.

Све о древном српском календару прочитајте ОВДЕ. Куповином књига из Правдине интернет продавнице помажете рад нашег портала, списак наслова погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА