Најновије

НОВО ОРУЖЈЕ И ПРИПРЕМЕ ЗА ПОДМОРНИЧКИ РАТ: Руси направили подморницу дрон најопаснију и најсложенију на свету

Дизел подморнице руске пацифичке флоте, које тренутно маневришу, симулирале су битку у Заливу Петра Великог, највећем јапанском заливу, поред руске обале у региону Приморје.

Руска подморница (Фото: mil.ru)

Информације о обуци је објавио шеф Информационог одељења пацифичке флоте, Николај Воскресенски.

“У плановима војне припреме… једна од подморница је ушла у одређену област на прикривен начин, открила “непријатељску“ подморницу а затим, заузимајући повољну позицију, симулирала напад торпедом након диверзије како би преузела офанзивну позицију,“ рекао је он.

Истовремено, посаде су обучаване како да се реше гоњења од стране “супротстављеног брода,“ а такође су вежбали стварање сметњи и лажних мета.

Вреди напоменути да је подршка поморским маневрима спроведена од стране спасилачког брода Игор Белусов.

Пацифичка флота је део руске морнарице и контролише подручја Тихог океана. Њена главна база се налази у Владивостоку.

У међувремену, руска пројектна канцеларија Лазурит је почела да развија беспилотну подморницу за дугорочне мисије која ће пловити у водама Северноморског пута, рекао је заменик генералног директора Напредне истраживачке фондације, Игор Денисов.

Директор дизајна овог пројекта, Виктор Литвиненко је, са своје стране, изнео неке детаље о развоју морског дрона.

Циљ инжењера овог пројекта је да обезбеде ваздушно независан, економичан и еколошки прихватљив уређај на анаеробни погон, а не нуклеарни мотор, који ће омогућити возилу да путује веома великим удаљеностима.

Дрон је дизајниран тако да обезбеди сигурну навигацију на Сверноморском путу и спроводиће поморске сеизмичне надзорне мисије.

Беспилотна подморница је добила надимак Сарма и већ има модел са корисним теретом. Градитељ планира да изради још три дронске демонстрације до 2020. године, а затим да возило однесе на тестирање у Црном мору. Планирано је да ће 2022-2023. године возило путовати читавом Северноморском рутом, пролазећи 10 хиљада километара испод леда.

“То је веома сложен пројекат, и неопходан је за путовање овако дугим раздаљинама, без појављивања, без комуникације са свемирским сателитима и спољним светом, користећи сопствени навигациони систем, и за истраживање океана уопште,“ прокоментарисао је Литвиненко.

Саудијски врх у затвору ликвидирао још једног новинара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Русије-подморнице

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА