Најновије

ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС У АМЕРИЦИ! ДЕМОКРАТЕ ДОБИЛЕ ПРИЛИКУ ДА СЕ ОСВЕТЕ ТРАМПУ: Републиканци изгубили већину у Сенату, а ево шта то значи!

Време доминације једне партије у Вашингтону је завршено, барем у наредне две године, пошто је Демократска странка освајањем већине у Представничком дому америчког Конгреса, дошла у позицију да боље парира председнику Доналду Трампу.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Још није јасно како ће то изгледати, али амерички медији већ указују на могуће кораке које би демократе могли - или никако не би смели - да предузму.

Републиканци су задржали већину у Сенату, горњи дом Конгреса, али ће демократе сада моћи да спрече усвајање закона у складу са Трамповом политичком агендом.

Међутим, након осам година колико су провели као мањина у оба конгресна дома, и уз жељу да за две године освоје и Белу кућу, демократе сада морају да докажу да оно што их занима није освета, иако су томе многи склони, него вођење државе.

Чак и демократама наклоњени Вашингтон пост указује на опасност да реваншизам од странке отера многе који су за њу гласали јер, уместо политичких игара, очекују решавање конкретних проблема, као што су здравствено осигурање, посао, пристојне зараде и једнаке животне шансе за све.

Лидери демократа кажу да ће одмах кренути са конкретним иницијативама, као што су снижење трошкова здравствене заштите, отварање радних места улагањем у инфраструктуру, као и велика "метла" у политици која би подразумевала више етике и поштења у изборним кампањама.

За такве популарне мере могу да рачунају и на подршку неких републиканаца у Конгресу, а и председник Трамп се раније о њима повољно изјашњавао.

Томе би се могли придодати и заједнички договор око буџета, подизања мининалне плате и плаћања прековременог рада, као и давања легалног статуса деци илегалних имиграната која су рођена на тлу САД, што иначе већина Американаца подржава.

Неке друге иницијативе, међутим, као што су јединствени систем здравствене заштите, шири приступ високом образовању или реформа агенције за имиграцију, демократе неће моћи да провуку сами, а без сарадње са републиканским Сенатом све може да се заврши као још једна политичка свађа - без икаквих резултата.

Њујорк тајмс се слаже да демократе морају бити веома обазриви да не повлаче неке потезе, колико год их поздравили њихови бирачи, што се пре свега односи покретање истраге о председнику Трампу и члановима његове администрације.

Представнички дом може да тражи увид у Трампове пореске пријаве или да захтева истрагу о његовој пословној империји, али демократе морају и да докажу да ту постоји сукоб интереса и да увере јавност да је све то вредно напора.

Још једна омиљена тема у редовима демократа - покретање поступке опозива председника Трампа - такође је сувише осетљива да би се тек тако отварала, јер може продубити поделе у друштву, због чега им њујоршки лист саветује да сачекају крај истрага који специјални саветник Роберт Малер води о Трамповим везама са странцима.
Лидери демократа, барем за сада, изјављују да им то није на дневном реду.

Вашингтон пост констатује да је и даље пуно питања чије се покретања очекује од демократа - брига о деци, професионална обука, реформа кривичног законодавства, прописи о финансирању изборне кампање - али их такође позива да се фокусирају на оно што је могуће у првих 100 дана новог сазива Представничког дома.

С друге стране, Њујорк тајмс примећује да се Трамп као политичар досад показао флексибилнијим од многих, и да је спреман да промени став, нимало забринут да ли ће због тога испасти недоследан. У том смислу, не би требало да изненади ни ако би он по неким питањима сарађивао са демократама, и по цену да разљути неке републиканце.

Али оно што демократе буду учинили у вези са покретањем истраге против Трампове администрације, или његовог опозива, показаће да ли те сарадње може бити.

Руси направили подморницу дрон најопаснију и најсложенију на свету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Ракете су опет у моди

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА