Најновије

Преко 80 одсто Руса види Америку у негативном светлу

МОСКВА - Антизападна осећања достигла су у постсовјетској Русији највиши ниво свих времена, при чему огромна већина - 81 одсто испитаника, изражава негативан став према САД и Европској унији, показују резултати данас објављене анкете грађана.
Лицем у лице (Фото: ru.aravot.am)

Лицем у лице (Фото: ru.aravot.am)

Односи са САД, некадашњим ривалом из периода хладног рата, никада нису били посебно топли за време владавине Владимира Путина, али су они сада изгледа знатно погоршани откако је почела украјинска криза пре више од годину дана, паказује анкета Центра Левада. "Нисмо видели тако агресивна и снажна осећања према Западу још откако смо почели да истражујемо тај сегмент", рекао је за АФП директор Леваде Лев Гудков. Негативан став према САД изразило је 81 одсто испитаника, у односу на 44 одсто из јануара прошле године. Број људи који су односе Москве и Вашингтона оценили као непријатељске износи 42 одсто прошлог месеца, што је 10 пута више него јануара 2014. године када је износио 4 одсто. Испитивање јавног мњења у Русији је такође показало да су традиционални добри односи са ЕУ такође у силазној линији јер је број оних који имају негативан став према ЕУ сада 71 одсто, што је више него двоструко у односу на јануар прошле године. Односе Русије са ЕУ њих 24 одсто оценило је непријатељским, у односу на један одсто из јануара 2014. године. Те односе је као напете оценио 41 одсто испитаника, у односу на девет одсто пре годину дана.
Прочитајте још:Војска Новорусије стигла до центра Дебаљцева!ЕУ изгубила 21 милијарду евра због санкција Русији
Сасвим очекивано, скоро половина испитаника је рекла да су односи са Украјином сада непријатељски, док је тај постотак прошле године у јануару износио два одсто. Многи у Русији криве САД за изазивање садашње кризе у Украјини и јавно су изразили чуђење због чега се нека удаљена земља меша у унутрашње послове руског суседа, пренео је АФП. Руска економија, наводи француска агенција, тешко је погођена с неколико кругова санкција Запада с тим што је знатно пала цена нафте а рубља изгубила половину вредности. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА