Најновије

ВУЧИЋ ПРИЗНАО ДА У СРБИЈИ ИМА ЈАЧИХ ОД ЊЕГА: ''Много су моћнији од мене, али нећу променити мишљење''

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је новинарима у Хелсинкију, коментаришући ставове СПЦ да се суверенитет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања и на сваки начин мора очувати, рекао да је добро схвата да су држави везане руке.

"Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако итекако добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи", рекао је Вучић.

Он је рекао да су за њега људи и њихова безбедност и сигурност најважнији.

"Ако неко каже да ми треба да имамо пуни суверенитет, значи да треба да уводимо војску, полицију, да контролишемо Качаник, Штимље, Глоговац и Србицу јер то је значење тих речи. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и да би коштало Србију тога да изгубимо још три милиона људи који би напустили нашу земљу", рекао је Вучић и додао да са тим неће да се коцка.

Председник је истакао да никада ни на који начин није увредио било кога у цркви и да га погађа њихово лоше мешање у политику.

"Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник српске цркве и њихово лоше мешање у политику наравно да ме погађа, али ја ћу само један њихов аргумент да анализирам и нећу да им одговарам на начин на који се неки од црквених великодостојника обрачунавају са мном и са људима који мисле другачије од њих", рекао је Вучић и наставио:

"Кажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је - а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција...а шта од тога ми имамо на Косову и Метохији"?

Вучић је упитао јесмо ли имали пуни суверенитет и 1981. и 1991. године и шта нам је остало од онога што смо имали после 1999. године.

"Шта нам је остало после признања независности? Где нам је војска на Косову и Метохији, где нам је полиција, где нам је народ? Коју територију контролишемо ми? Како и шта да чувамо", упитао је Вучић.

Навео је да Србија на КиМ има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи на КиМ о којима држава мора да брине.

Како је додао, оно што ће свакако да ради то је да ће да чува српски народ на КиМ и да му помаже.

"Тиме што ћете се трудити да јасно покажете да не желите било какав компромис, ни по коју цену и никада плашим се да нећемо имати око чега компромисе да правимо јер нас је неодговорна политика довела у такву ситуацију", рекао је председник Србије.

Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима.

"Али они су много моћнији од мене. Ја уосталом не могу ни на кога да бацим анатему као што су неки од њих на мене већ неколико пута бацали. Само размишљам о томе шта је важно за будућност и шта ће да очува наш народ", рекао је Вучић.

Он је црквене великодостојнике упитао шта неки од њих раде са онима који су поставили "границе између Срба и Срба" и што се сликају са онима који су поставили границе на Јарињу и Брњаку.

"Што то радите, што се не извините српској јавности за то? Са онима који су срушили и оно мало суверенитета што смо имали 2009. и 2010. године. Што се сликате са онима који су вам донели пресуду Међународног суда правде против Србије? Што сте за њих? Биће да то нема много везе са Косовом и Метохијом и са интересима нашег народа већ са неким другим интересима. Што волите Чекуа, Тачија, што се са њима сликате, што подржавате формирање њихове војске? То раде ваши великодостојници, не ја, па вам смета комрпомис...", рекао је Вучић.

СПЦ је у саопштењу са ванредног заседања навела да не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и да се залаже за наставак дијалога, као и да постоји забринутост због наводног разграничења.

Наводе и да се суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и апелују на државне представнике да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и националне платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може да буде политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

Како СБС врши репресију над грађанима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Саопштење Светог архијерејског сабора СПЦ о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА