Најновије

МОЈА ЋЕРКА ЈЕ МРТВА СПАСЛА 4 ЖИВОТА: Родитељи Софије, коју је једна погрешна одлука одвела у смрт, домирали њене органе

После смрти моје ћерке Софије, њене органе смо донирали. Одмах су урађене трансплантације болесним људима. Већ су пресађена четири органа. Oво је рекао јуче Борис Сиљаноски, отац Софије Сиљаноски (15) из Аранђеловца, која је преминула након што је узела таблету екстазија, први пут у животу. 

Софијa Сиљаноски (15) (Фото: Фејсбук)

- Ње више нема. Немам довољно речи којима бих апеловао на младе да не узимају дрогу, ова трагедија то говори сама. Сахрана ће бити у петак у пола један на гробљу Рисовача у Аранђеловцу - казао је болом скрхани Борис. 

Након што је породица дала сагласност, девојчицини органи су донирани. Трансплантације су урађене не само пацијентима Војномедицинске академије већ су органи прослеђени и у друге здравствене институције. Захваљујући томе, укупно четири особе су добиле нову шансу за живот.

Софија никад раније није конзумирала дрогу, а први пут се завршило кобно: тешким можданим ударом и смрћу. На журку на којој је била несрећна девојка дошао је дилер Н. Б. (21) и извадио је седам таблета екстазија. Софија је узела једну и одреаговала застрашујуће. Настао је хаос. Кући је дошла у свесном, али критичном стању. Током ноћи јој је позлило, па су је родитељи хитно одвели на токсикологију ВМА.

- Отишла је на приватну журку. Била је малолетна, а њени другари пунолетни. Већину тог друштва сам познавао, али не и Н. Б. Лекари на ВМА су се лавовски борили за њен живот, дугујем им вечну захвалност. Моје дете никад није пробало дрогу. Први пут кад је пробала, десило се шта се десило... Нека ово буде упозорење свима да се овакве ствари више ником не догоде - рекао је отац раније за Курир.

Милан Пекић, директор Канцеларије за борбу против дрога, каже да у борби против наркоманије највећи акценат мора бити на едукацији и превенцији.
- Веома је тужна вест што се овако млад живот угасио. Владина комисија је врло одлучно кренула у борбу против наркоманије. Оформљено је 48 тимова за обуку наставника и школских радника, као и информисање родитеља и деце о опасностима које вребају од дроге. То радимо на нивоу целе Србије. Ради се с децом од петог разреда и увек је добро да се са едукацијом крене што раније. Ми родитељи треба да будемо први у разговору с децом, али претходно и сами морамо бити едуковани. Наркоманија може да се победи само знањем, информисаношћу и превенцијом и на томе не треба штедети време - каже Пекић.

Коме је Србија продала 250 000 бомби сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Kaко постићи успех у животу?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА