Најновије

НЕЗАДРЖИВА РУСИЈА ПУЦА ИЗ СВИХ ОРУЖЈА: Са Индијом и Ираном праве најпрофитабилнији трговачки коридор на свету

Русија, Индија и Иран организују јединствену алтернативу Суецком каналу. У новембру ће ове три земље разговарати о покретању новог транспортног коридора Север-Југ.

Русија, Индија и Иран организују јединствену алтернативу Суецком каналу (Фото: илустрација)

Ирански ТВ канал Прес ТВ је истакао да ће се он простирати на 7,2 хиљаде километара.

Нови пројекат ће укључивати и железнички и поморски транспорт. Производи ће бити транспортовани из Индије до иранског града Бандар Абас на обали Персијског залива, а затим у Бандар е Анзали на обали Каспијског мора, одакле ће морем путовати до руског града Астрахан, а затим у Европу железницом.

Нова рута ће бити јефтинија и краћа од Суецког канала јер ће време и трошкови превоза бити смањени за 30-40%.

На пример, у поређењу са Суецким каналом, роба која се транспортује из Мумбаја до Москве новим коридором ће стићи 20 дана раније. Нова рута ће омогућити годишњи превоз за 20-30 милиона тона терета.

Недавно је индијски министар трговине и индустрије Суреш Праху изјавио да је неопходно што пре почети користити нови коридор. Прво експериментално снабдевање преко нове руте је обављено 2014.године.

Овај развој је уследио јер су амерички медији недавно написали да се неке земље, попут Русије, кладе на коришћење климатске промене у њихову корист и стичу предност са њиховим могућим последицама.

Вашингтон Пост је написао да са напретком глобалног загревања, Северноморска рута може постати нека врста Суецког канала Русији.

Како се наводи у овом чланку, уз смањење арктичке ледене капе и последице раста нивоа воде, могуће је да се Сверноморска рута, која повезује Атлантски океан са Тихим океаном дуж северне обале Сибира, претвори у неку врсту канала, који ће смањити трошкове транспорта из Европе до Азије или САД-а.

Новине су такође додале да ће Русија имати контролу над стратешким путем, остварујући приход од навигације и услуга ломљења леда.

Бродови који путују главном арктичком рутом у Русији ће потрошити мање времена на своја путовања, што ову руту чини много атрактивнијом и финансијски повољнијом. Топљење може довести до појаве пловних коридора у поменутој области, које могу користити нафтне компаније.

Котао у Ал Сафи биће збрисан са лица земље. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Искандер М и НАТО трупа више нема

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА