Најновије

ПАЛА ОПАСНА ЊУШКА! Курди заробили најгорег џихадисту Исламске државе! Био је пустињска ноћна мора! Тек да видите шта је све радио... (ФОТО)

Снаге подржане од стране САД изјавиле су у петак да су заробиле лидера групе Исламска држава у источној Сирији, где су се курдски борци борили против џихадиста. Објава Сиријских демократских снага (СДФ) идентификовала је осумњиченог као Осаму Овеида Салеха и описала га као "једног од најопаснијих терориста групе Исламска држава".

Исламска држава (Фото: Јутјуб)

Али Рами Абдел Рахман, шеф британских посматрача Сиријске опсерваторије за људска права (СОХР), оспорио је тврдњу. Абдел Рахман је рекао да је Салех само "бивши званичник локалне безбедности" у источној провинцији Деир ез Зор. СДФ у својој изјави јавља да је Салех "био службеник безбедности терориста (ИД) у Деиру ез Зору и да је активно учествовао у планирању и спровођењу више од 40 терористичких операција" за џихадистичку групу.

Такође додаје да је у другим деловима Сирије био "службеник безбедности" ИД, укључујући и бивши џихадистички бастион град Раку. Салех је, како је речено, у заседи СДФ бораца и заробљен 22. новембра у Деир ез Зору. Абдел Рахман је за АФП рекао да је Салех "могао бити члан ћелија спавача ИД". СДФ као и Савез курдских и арапских бораца, покушавају да протерају ИД из Хајинског џепа у покрајини Деир ез Зор близу границе са Ираком.

Заробљени командант џихадиста Исламске државе у Деир ез Зору – Осама Овеида Салех (Фото: YPG/SDF)

Снаге под вођством Курда предводе борбу против ИД у Сирији и подржане су од стране САД. У понедељак је Опсерваторија известила да је СДФ претрпео рекордне људске губитке у нападу ИД. Према његовим речима, више од 200 људи је убијено, јер је око 500 ИД бораца изашло из магле која је покривала подручје у источној Сирији близу границе с Ираком, како би започели смртоносни напад прошлог петка. Двадесет и два припадника СДФ-а су убијена, док је у борбама погинуо најмање 61 џихадиста и 51 цивил, углавном њихови рођаци.

САД сматрају Партију демократске уније (ПИД) и његово моћно војно крило ЈПГ / ЈПЈ (женски борци), као кључне савезнике у борби против Исламске државе и најефикаснију борбену снагу против ИД у Сирији и као таквима им шаљу оружје, пружају ваздушну подршку као и војне саветнике. ЈПГ је освојио делове Сирије од џихадиста ИД. У 2013. години ПИД - политичка снага курдских Јединица народне заштите (ЈПГ) - основала је три аутономна кантона Џазира, Кобане и Африн и курдску владу широм “Сиријског Курдистана” 2013. године.

Марта 17, 2016. године, курдске власти су најавиле стварање "савезног региона", састављеног од тих полуаутономних региона у “Сиријском Курдистану”. Сиријски Курди 30. децембра 2016. одобрили су план за систем федералне владе у “Сиријском Курдистану”, потврдивши своје планове за аутономију у подручјима која су контролисали током грађанског рата.

Висок степен приправности у целој Сирији. Могући нови напади Израела. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како Курди покушавају да успоставе демократију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА