Најновије

УЛТИМАТУМ ИЗ БЕРЛИНА: Позадина споразума који је разљутио Пленковићеве противнике - "У Шенген можете само преко Маракеша!"

"За Хрватску је добро што није дизала тензије око Маракешког споразума. Да се којим случајем повела за оним земљама ЕУ које су исказале резерву према Споразуму, сигурно је да у центрима моћи у Европи, пре свега у Берлину и Паризу, то не би било добро примљено”, рекао је за хрватски Глобус угледни дипломата из земље која је врло утицајна у Европској унији.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Прихватање Маракешког споразума, уверава, за Хрватску је пре свега улазница за Шенген.

“Ви сада морате Бриселу поготово новој Европској комисији која тек долази, показати да сте одлучни у процесу заштите европских граница, али истовремено и широки када је реч о правима оних који учествују у легалним миграцијама. Да сте следили Мађарску и друге европске земље које нису послале представника на УН-ову конференцију у Маракеш, где је прихваћен Глобални споразум о миграцијама, довели бисте у питање свој брзи улазак у Шенген. Зато је добра је одлука да је господин Божиновић отишао у Мароко”, каже високи дипломата.

Премијеру и његову тиму, пре свега министру Божиновићу, сасвим је јасно да улазак у Шенген није само техничко него и политичко питање и да пут до тог циља води преко Маракешког споразума. Све што би у овом тренутку за Хрватску могло бити у европским круговима контрапродуктивно одразило би се и на скори улазак у шенгенски простор. Зато је и Пленковић преузео иницијативу око Маракеша и није желео да допусти да се понови циркус као с Истанбулском конвенцијом, него да се Хрватска представи као земља која разумие проблем и која има снаге ухватити се с њим у коштац.

Нови фијаско разједињене и неорганизоване тврде деснице доказ је да Андреј Пленковић и “његов” ХДЗ суверено владају десним центром и да Маракешки споразум није био реприза Истанбулске конвенције.

Скуп у Маракешу и Глобални споразум о миграцијама требао је за Пленковићеве опоненте бити нова прилика за обрачун на политичкој сцени, по узору на земље у којима ултрадесница има све већи утицај. Данима се тако покушавало лансирати да ће тај Споразум довести Хрватску у готово неподношљив положај када крене нови избеглички талас. Десница је, по узору на Виктора Орбана, позивала на то да се не иде у Маракеш, али заборавила је да ионако готово нико од избеглица нема ни у примисли жељу да остане у Хрватској.

Али, када је Хрватској дискретно поручено да буде опрезна с Маракешким споразумом јер је чека много већи и значајнији залогај, улазак у шенгенски простор, чак и они који су желели да поново уграбе неки поенчић “против Пленковића” су морали да устукну. На ветрометини су остали само они који у политичком животу Хрватске изазивају подсмех и до којих ионако нико ништа не држи, пише Глобус.

“Сигурно је да би и у ХДЗ било већег отпора за одлазак Давора Божиновића у Мароко да се није у међувремену догодило неколико ствари. Пре свега Пленковић је знатно ојачао у односу на време када се ратифицирала Истанбулска конвенција, а десна струја у странци остаје без подршке Милијана Бркића који се бори за политичко преживљавање. Ови други који би желели да буду опоненти Пленковићу боје се и властите сенке, калкулишу и проценили су да није време да поново, барем дискретно, окрену леђа страначком шефу”, каже истакнути члан ХДЗ.

Прочитајте ОВДЕ како је један Задранин преправио графит и постао хит на друштвеним мрежама.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

“Пељешки мост и Шенген стратешки циљеви Хрватске”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА