Најновије

КОЛИКО ТЕРИТОРИЈЕ ЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ ДАМАСКА? Овако стоје ствари у Сирији (ВИДЕО)

Од почетка руске војне операције у Сирији ослобођено је 1.411 насеља, изјавио је 11. генерал-пуковник Михаил Мизинцев током заједничког састанка међуресорне координације рускг и сиријског центра за повратак избеглица.

Сирија (Фото:Pixabay)

Он је напоменуо да су руске оружане снаге успешно завршиле операцију уклањања терористичких група у Сирији, укључујући хиљаде бораца ИД. Према речима Мизинцтсева, само неколико група које су подржале САД преживеле су у региону између Еуфрата и близу Ал-Танфа. Преостали чланови сиријског огранка Ал Каиде су блокирани у зони де-ескалације Идлиб.

Генерал је такође коментарисао ситуацију на подручју Танфа, које је окупирано од стране снага САД, где је, како је рекао, остало 6.000 милитаната, а коалиција под вођством САД спречава пружање хуманитарне помоћи избеглицама у кампу Рубкан.

На истом састанку, портпарол руског министарства спољних послова Игор Цариков рекао је да је подручје које држи САД извор дестабилизације у овом делу земље.

Осим тога, Мизинцев је открио да су центри за пријем избеглица постављени на 412 локације и успостављени су услови за примање 1.497.650 људи. 10 прелаза сада су активни на граници Сирије и Либана, сиријско-јорданској граници, на Међународном аеродрому у Дамаску, и у луци Баниас. Преко 290.278 Сиријаца се вратило из страних земаља у своју домовину од почетка године.

Активни напори доприносе обнови уништене инфраструктуре земље. Од почетка 2018. године обновљено је 4.690 стамбених зграда, 266 медицинских установа, 1.464 образовних институција, 1.022 електричне трафостанице, 14.239 индустријских објеката, 284 водених станица, 206 школа и више других објеката.

Интересантно је истаћи да су, према речима Мизинцева, преко 96,5% земље поново преузеле провладине снаге и полиција. Узимајући у обзир да велики део северозападне Сирије контролишу Турске оружане снаге и разне милитантне групе, укључујући сиријски огранак Ал Каиде, северозападни део Сирије контролише коалиција предвођена САД. Ћелије ИД дејствују у пустињи Хомс-Деир Еззор, као и у долини Еуфрата. Наведено је да про-владине снаге тренутно нe контролишу 96,5% Сирије, као што је раније објављивано.

Какву офанзиву Турци спремају, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израел прети Либану

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА