Најновије

СУМЊА СЕ НА ЗАВЕРУ ВЛАСТИ: "Помаже" ли Макрону стразбуршки исламиста? Чудна "случајност"?

Потрага за стразбуршким убицом Шерифом Шекатом (29) је и у среду даље трајала. У операцију је било укључено више од 600 полицајаца и жандарма.

Стразбур (Фото: Јутјуб)

Државни тужилац Реми Ејц је прецизирао да су две особе погинуле, да је још једна у стању церебралне смрти, док се њих осам боре за живот. Шесторо је лакше повређено. Првобитне информације су говориле о четворо погинулих, али оне су из времена док је у граду још владала велика пометња након крвавог пира.

Убица је приликом напада ходао централним градским улицама, пуцао и користио нож. Сведоци су чули да је том приликом узвикивао "Алаху акбар!" С места злочина је побегао таксијем. Возачу је рекао да је пуцао на војнике и да их је "убио десеторо". Такси га је возио десетак минута, а онда му се губи сваки траг.

Шериф Шекат је окорели криминалац. Осуђиван је чак 27 пута! Хапшен је и привођен највише у Француској, али и у Швајцарској и Немачкој, из које је недавно протеран. Такође је познато да је годинама посећивао исламистичке кругове, и као такав је заведен у картотеку обавештајне службе. Рођен је у Стразбуру, а родитељи су му пореклом из Марока.

Многи се, као и у ранијим случајевима, питају како је једна таква особа, ако је већ регистрована као опасна, могла да буде на слободи. Али, власти истичу да таквих под присмотром има чак 20.000 и да се не може бити иза сваког од њих у сваком тренутку, нити може да се хапси без доказа.

У среду је божићна пијаца у Стразбуру била затворена, а све манифестације у граду отказане. Осим за нападачем, трага се и за евентуалним помагачима. Четири особе из његовог окружења су приведене. Због свега се министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер усред ноћи између уторка и среде обратио нацији и саопштио да се у земљи уводи највиши степен предострожности од непосредног терористичког напада, што је блиско ванредном стању. Ова мера, између осталог, омогућује увођење контроле на границама, претресе на железничким станицама и аеродромима, отказивање манифестација...

Истовремено, на друштвеним мрежама, почеле су одмах да круже теорије завере око тренутка када се догодио терористички напад, усред социјалног бунта, уз опаску да се ради о "чудној случајности". Скептици који подржавају теорију завере оптужују власт да је све изрежирала да би забранила манифестације!

Представници власти сада поручују "жутим прслуцима" да због терористичког напада прекину бунт и да не исцрпљују полицијаце, који не могу да буду на свим местима у исто време.

Лидерка "Националног окупљања" Марин ле Пен мисли другачије.

- Не може у демократији, као што је француска, да се каже да више нема манифестација јер постоји терористичка опасност - поручила је Ле Пенова. - Уставно је право протестовати.

Прочитајте ОВДЕ све о опасном плану лондонских агената.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је баш Стразбур био мета напада?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА