Најновије

ДАНАС СЕ ЛЕГАЛИЗУЈЕ ТЕРОРИСТИЧКА ОВК: Приштина формира војску

Скупштина самопроглашеног Косова данас треба да усвоји законе који ће омогућити трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова.

Тзв. војска Косова (Фото: Јутјуб)

На седници, чији је почетак заказан за 10 сати, посланици ће се изјашњавати о законима о Косовским безбедносним снагама, Министарству одбране Косова и о служби у безбедносним снагама.

Име снага неће бити промењено јер су за то потребне измене Устава, чему се противи Српска листа, без чијих гласова није могуће изгласати уставне промене.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у четвртак да Приштина ни по једном међународном акту нема право да формирају војску и да је КФОР добио мандат од УН по резолуцији 1244 да разоружа све албанске оружане формације.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да очекује да ће у бити усвојени закони којима ће бити омогућена трансформација КБС у косовску војску и да то представља довршавање легализације терористичке "ОВК".

Дрецун је за РТС навео да Приштина има подршку САД и водећих НАТО земаља и да очекује усвајање закон, истичући да ће косовска војска бити нелегална формација, супротна резолуцији 1244 и самом такозваном уставу Косова.

Према његовим речима, то представља довршавање легализације терористичке ОВК која је требало да буде разоружана након доласка међународних снага.

Дрецун поручује да је то једностран потез као резултат политичког насиља над српским народом.

Председник одбора за КиМ сматра да сада Албанци неће предузимати никакве озбиљније акције али да је увек ту опасност да се та формација употреби против српског народа.

Објашњава да ће бити промењен мандат КБС и да ће бити формирано министарство одбране. Како каже, досадашња формација је имала задатак да помаже цивилним властима у кризним ситуацијама, али је упркос томе била наоружана дугим цевима.

Сада ће им мандат бити заштита суверенитета и интегритета, а отворен им је пут и за учешће у међународним мисијама. Дрецун напомиње да је посебно опасно то што је предвиђено да пружају подршку цивилним властима, што значи да би Приштина могла да их употреби да успостави контролу над неким делом севера Косова и Метохије.

Дрецун истиче и да ће том формацијом да руководе људи као што су Рустем Бериша и Рахман Рама, за које каже да су бивши припадници ОВК.

Говорећи о томе што су се чуле противуречне поруке из НАТО-а о трансформацији КБС, Дрецун је рекао да се много земаља противи томе, али да целим процесом руководе САД.

Када је реч о конвоју Кфора који је јуче ушао на север Косова, Дрецун је рекао да су они раније саопштили да ће обављати активности како би имали појачану виљдивост. Додаје да, ако је то у функцији спречавања насиља које спроводе Албанци, онда је то у реду, али напомиње да би зато Кфор требало да буде видљивији јужно од Ибра.

"Њихов мандат је да гарантују и обезбеде пуну безбедност српског народа на КиМ и да спрече било какво насиље од стране Приштине", навео је Дрецун.

Додаје да Србија не упућује никакву претњу али да тражи од Кфора и НАТО-а да реализују свој мандат и не дозволе да српски народ буде угрожен. Како каже, са друге стране Београд шаље поруку да се неће дозволити распламсавање кризе.

Када папа Фрња долази у Црну Гору, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ФоНет/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дрецун о формирању косовске војске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА