Најновије

ПОЛИТИЧКА ПРОСТИТУЦИЈА У СРБИЈИ: Како у овим перверзијама на рачун народа учествују тајкуни и фунционери

У теорији, али и пракси тешко је одвојити појмове политичка проституција, трговина моћи и утицајем и корупција.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Не само што су они обележје политичких система који нису до краја формирани у одсуству чврстих институција, неразвијене политичке културе и демократске традиције, сиромашних и економски неразвијених земаља, већ су једним делом условљени и клијентелистичким приступом ефективној политици и њеној моћи одлучивања. Рогобатне и тешке речи крију иза себе посве једноставан процес који се на крају своди на просту математичку формулу у којој неки број и неке нуле иза њега промене страну и пређу из руке у руку, пише Експрес.

У самој дефиницији корупције стоји да је то "...употреба моћи од стране владиних званичника у сврху незаконите личне добити. Нелегални чин неког службеника представља политичку корупцију само ако је тај чин директно повезан са њиховим службеним дужностима, ако је учињен прекорачењем овлашћења или укључује трговину утицаја. Облици корупције се разликују, али укључују мито, изнуду, кронизам, непотизам, парохијализам, покровитељство, коришћење положаја или политичког утицаја у нечије име у замену за новац, уцену и проневеру...". Дакле, поједностављено говорећи, суштински се утиче на неког доносиоца политичке одлуке да она буде у корист стране која има очигледну финансијску корист од такве одлуке и која је спремна да финансијски и на други начин подстакне доносиоца на такав чин. Оваква пракса није страна ни у једној земљи на свету, али се свака на себи својствен начин бори против ове болести. 

Ипак, свима је заједничко неколико елемената. Постојање моћи концентрисане у одређеним политичким чиниоцима, постојање економске моћи концентрисане у појединцима и посредницима између ова два пола. Наравно, уз одсуство адекватних санкција и непостојање сфере јавности спремне да осуди овакву праксу. 

Стручњаци за борбу против корупције упозоравају да је у Србији овај корупциони модел нарочито присутан услед бројних фактора. Пре свега огромна економска моћ концентрисана је у оквиру једног уског слоја људи, колоквијално названих тајкунима, а заправо особама које су богатство стекле у транзицији сиромашећи становништво и у пљачкашким приватизацијама. У Србији се листа правих тајкуна може свести на неколико имена од којих се неки данас налазе пред судовима одговарајући због постојања сумње да су извршили нека од најтежих кривичних дела. Наравно, посао мора тећи даље, а таква мала незгодација као што је судски процес не може бити препрека новим пословним подухватима који се углавном заснивају на привилегованим пословима са државом. У тим околностима, када моћном тајкуну треба заштита од закона и привилегована позиција, углавном се не пита за цену, али се по правилу за "помоћ" обраћа људима за које претпостављају да су лично блиски или у родбинским или неким другим везама са најбитнијим државним функционерима. У тим случајевима новац се не штеди. 

Као посредници идеални су пријатељи политичара који се већ налазе у бизнису, рођаци или пак адвокати који су идеални за овакве врсте посредништва. 

Идеално би било када би уз адвокатски позив испуњавали још неки од наведених услова. Под плаштом адвокатских услуга, које могу бити флуидна и прилично растегљива ствар, могуће је упаковати различите пословне активности, али и различите новчане износе. Често су астрономски износи за наводне адвокатске услуге заправо надокнада за неке друге услуге које су биле од много веће користи клијентима. Најчешћи предмет трговине су извозне дозволе, помоћ у правосудним пословима, заштита од полиције и истражних органа, грађевинске дозволе... Често је довољно да име адвокатске канцеларије па да се врата у свим државним институцијама сама отварају, а да при том она друга страна која их отвара не зна да се иза њих крије заправо интерес неких тајкуна. 

У свим овим играма често се развијају дубљи лични односи првобитно засновано на новцу, а који с временом еволуирају у некакве трајније савезе, било пословне, било емотивне природе. Тако се од трговине утицајем и корупције на крају нађемо на терену у коме је закон немоћан, јер се често голи материјални интерес сакрива иза привидних пријатељстава и емотивних веза. 

Када је пре пар година као бомба регионом одјекнула вест да су на одређеним јахтама у Црној Гори приведени политичари са проституткама, веровало се да ће бити звучних имена којима се на руке стављене лисице. Имена наравно никада нису објављена, све је заташкано, али остаје бојазан да је од ове отворене врсте проституције много опаснија политичка, која је као феномен недовољно обрађена и законски и друштвено несанкционисана, пише Експрес.

Перверзије моћне српске политичарке прочитајте ОВДЕ.

Извор: Експрес

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Секс на улици

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube