Најновије

ЛИЦЕМЕРИ: Ево како Америка крши сопствене санкције

Без обзира на обнављање веома драстичних економских санкција Вашингтона Исламској Републици, САД су значајно повећале обим извоза своје робе у Иран.  

Трамп и Рохани (Фото: Јутјуб/Правда)

Подаци Управе за економију и статистику САД о томе сведоче. У документу ове институције јасно се може видети да је амерички извоз у Иран у октобру ове године порастао скоро седам пута и износио је 109.200,000 (109,2 милиона долара САД). У октобру 2017. године извоз из САД у ИРИ је износио тек 16,1 милион долара.

У разговору за Спутњик, Пејман Мулави, генерални секретар Удружења иранских економиста и Александар Азадеган, амерички политиколог иранског порекла, професор геополитике на Калифорнијском универзитету и главни уредник сајта Империја њуз објашњавају какву робу САД извозе у Иран и на који начин се реализују купопродајни односи између две земље у условима санкција.

Према речима Мулавија, ова размена не представља нешто значајно за укупну економију Ирана.

"Понашање САД води ка трци у наоружању"

- Наравно, постоји могућност да се са заоштравањем санкционог режима део америчке робе увози преко трећих земаља. Али и директно јер то може бити роба на коју се не односи режим санкција, попут медицинске опреме и лекова - истиче Мулави.

Према речима Александра Азадегана, већина послова између Ирана и САД обавља се преко посредника:

- Највећи део робе којом се тргује је из области високих технологија. Наравно, размена се не врши директно. Део робе коју Иран извози из САД иде преко Емирата, Омана и преко неких других држава. Осим тога, нафтом се такође тргује индиректно. Може се чути да Иран продаје нафту у САД и наравно да се, ако је ово тачно, то обавља преко трец́их држава, преко посредника - рекао је он.

Према његовим речима, у Оману се врши конвертација иранске националне валуте у доларе.

- Посредовање се не тиче само претварања једне валуте у другу, вец́ и реализације послова са различитом робом која стизала у Иран - закључује Азадеган.

Прочитајте ОВДЕ шта се дешава у ДНР управо.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте најновије упоређење војне силе Ирана и Америке.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА